Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герджиков: СУ продължава да поддържа високо качество на образованието

| обновено на 01.10.18 в 14:17
Снимка: БГНЕС



С тържество в аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски" беше открита новата академична учебна година. Сред гостите бяха вицепремиерът Томислав Дончев и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Откриването на новата академична година започна с поднасяне на цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви. След това тържествената церемония се пренесе в аулата на Алма Матер, където ректорът на университета проф. Анастас Герджиков подчерта:

"Софийският университет продължава да поддържа високо качество на образованието, да въвежда новите технологии и нови методи на преподаване, както и да разкрива нови перспективни и специалности, и програми". 

"Софийският университет има своето достойно място в световното образование и науката. Много хора от Европа и света избират Алма Матер", подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Като кажеш, че учиш или си завършил Университета, въпреки че има много други университети в страната, ясно е в кой университет учиш или си завършил - това е Софийският университет "Св. Климент Охридски".

"Има няколко теми в обществото, по които трябва да има национален консенсус, това са темите за сигурността, за стандарта на живот на българите, борбата с бедността и демографската криза. Това са проблеми, по които трябва да има разбирателство, те не търпят политически и партийни различия. Когато и да има избори, каквото и правителство да управлява, която и да е политическата партия, която съставя правителството и да е в коалиция, трябва да продължава тези теми", каза още Илияна Йотова.

А вицепремиер Томислав Дончев се обърна към студентите с думите:

"България има нужда от вас - освен да станете професионалисти, имате една друга, дори по-голяма задача, защото България има нужда от граждани".

В Софийския университет - най-старото висше учебно заведение у нас, което тази година отбелязва 130 години от основаването си, се учат над 20 000 студенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна