Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България и Обединените Арабски Емирства ще подпишат Стратегически договор за партньорство

| обновено на 21.10.18 в 17:27
Престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян и премиерът Бойко Борисов преди разговорите им.
Снимка: Пресслужба на МС

Обединените арабски емирства имат интереси да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани. Това заяви на среща днес с премиера Бойко Борисов престолонаследникът на Абу Даби и заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. 

България има стратегически интереси за сътрудничество с Обединените арабски емирства в секторите "Земеделие", "Икономика", "Строителство", "Технологии и военна промишленост" - това е заявил премиерът Бойко Борисов пред престолонаследника, който пък се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани и по-специално тези между страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния, на което Борисов е обяснил, че само след дни предстои среща във Варна с тези държави, целта на която е точно изграждането на свързващата инфраструктура. 

В интерес на двете страни е Обединените арабски емирства и България да изградят партньорски отношения в стратегически важните области, включително сигурността и борбата с тероризма. Това е заявил премиерът Бойко Борисов, който разговаря в Абу Даби и с министъра на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян.

Министър - председателят е подчертал, че е важен обмена на информация  и опита в борбата с престъпността и контрабандата, за това е добре да се установи сътрудничество между службите на двете страни.

Интерес шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е проявил и към резултатите от българското европредседателство. По темата Западни Балкани премиерът е обяснил защо страната ни е избрала за централна темата в рамките на председателството, като е поставил акцента върху етнически шарения регион и факта, че в България има установен модел на етническа толерантност. 

Борисов бе посрещнат с официална церемония, а в рамките на работен обяд в момента с престолонаследника продължават и разговорите по конкретни проекти. За тях по-късно ще даде разяснение пред журналистите в Абу Даби и премиерът.

България и Обединените Арабски Емирства ще подпишат Стратегически договор за партньорство, каза пред журналисти министър председателят Бойко Борисов в Абу Даби. Борисов очаква договорът да бъде подготвен и подписан до края на годината.

Преди това ще се договори износ на български образователно ноухау. 

Министърът на изкуствения интелект ще посети България, каза Борисов:

“Какво сме се разбрали още в рамките на следващите две седмици, той да изпрати в сферата на образованието, информационните технологии, изкуствения интелект, екипи от техни хора, които да видят нашите университети, БАН,индустриалните зони, училището, ако щете в Бургас и други такива училища, където за радост знаем, че имаме гениални ученици, които печелят олимпиадите в света и по физика, и по математика, и да сложим заедно пари двете държави и да направим този мост, който да привлечем в обучението, в изграждането най-добрите български специалисти и други”.

България и страните от Балканите обсъждат създаването на общ земеделски хъб за износ на продукция, каза още Борисов:

“Като инвестиции в един затворен кръг на производство и в България, и на Балканите в сферата на селското стопанство, защото знаете, след един ден ще сме и в Египет, близо 100-милионна държава, темата с прехранването в Африка е изключително на дневен ред поставена”.

В Абу Даби премиерът е обсъдил с председателя на Борда на директорите на Манчестър юнайтед, шейх Мансур, възможностите наши младежи да се обучават безплатно в школата на отбора.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна