Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румяна Ценкова за пътя на български учен в Япония

Румяна Ценкова, която преподава вече повече от 20 години в университета в Кобе, е единствената жена чужденка в Япония, която получава титлата професор и успява да разработи нова специалност.
Снимка: Славена Илиева

Пo време на 13-ата Международната научна конференция "Физика, химия и биология на водата", на която домакин беше България, бяха обсъдени изключителни постижения и научни разработки в тези области. Световноизвестни учени, лидери и бизнесмени си подадоха ръка. 

Сред тях е проф. Румяна Ценкова, която преподава вече повече от 20 години в Страната на изгряващото слънце, в университета в Кобе. Тя е единствената жена чужденка в Япония, която получава титлата професор и успява да разработи нова специалност.

Какви са мястото и приносът на България в тези области? Как една българка успява да получи признание от японските си колеги и други световни учени? 

За всичко това чуйте в интервюто на Славена Илиева с проф. Румяна Ценкова.

Пo време на 13-ата Международната научна конференция Физика, химия и биология на водата, на която домакин беше България, бяха обсъдени изключителни постижения и научни разработки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна