Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигяр Джафер: Предсрочни избори ще има, въпросът е кога

Нигяр Джафер
Снимка: БГНЕС


Дано поне малко да сме допринесли за това управляващите да са чули и заради това да коригират част от нещата. 

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доктор Нигяр Джафер – заместник-председател на Народното събрание и депутат от ДПС по повод промените в бюджета на НЗОК, внесени между първо и второ четене. Тя припомни аргументите на опозицията, че не НС трябва да решава дали да има болници някъде и критиките към предложенията за прелицензиране на над 14 000 лечебни заведения.

„Нашата теза и тогава, и сега е, че през преходните разпоредби, ако не се предлагат преходни решения, тогава това е опит за трайна концентрация и прелицензиране на корупцията в здравната система“.

Друго предложение на ДПС е било да не се трансформират регионалните центрове за хемотрансфузия.

Предложението „една болница - един лекар“ е щяло да ощети много болници в малките населени места, но от ГЕРБ вече са внесли промяна и очакванията на Джафер са текстът да отпадне. Институциите могат да извършват контрол, без да засягат интересите на хората в малките населени места чрез други механизми - медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика, изтъкна тя.

„В момента управляващата коалиция има съществен проблем – липсата на политическа стабилност, дразгите на махленско ниво вътре в управляващата коалиция, липсата на съвпадения на здравните им програми, както и вълнението и напрежението отвън, поставят под въпрос тези сметки“.

ДПС от седмици не се регистрира за кворума в Пленарна зала, но участва в дебатите, коментира Джафер:

„Ситуацията е много динамична. Вземаме решения на заседанията на групата всеки ден, ден за ден. Категорични сме, че самата форма на управление е сгрешена. Продължаваме да твърдим, че това, което трябва да обединява политическите сили и бъдещи управления, е програма за ускорено развитие на България, защото трябва да има ясна визия и ясни цели“.

„Предсрочни избори ще има, въпросът е кога. Все повече се убеждаваме, че самата управляваща коалиция има много съществени проблеми и не може да овладее събитията оттук нататък“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна