Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Гунев: Голямо е недоверието към институциите, свързано с престъпността

Филип Гунев
Снимка: БГНЕС


Има много голямо недоверие на хората към институциите, свързано с престъпността, заяви в предаването „Преди всички“ на БНР бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев. Той посочи, че страхът от престъпността е много голям още от средата на 90-те години:

„Страхът от престъпления се дължи на много фактори, започвайки от огромните нива на престъпност през 90-те, но също и недоверие в институциите – недоверие, че ще те опазят или че ще има наказание за престъпността“. 

Гунев даде пример, че убийствата през миналата година са били двойно по-малко, отколкото през 80-те години. 

„А сега всеки остава с впечатление, че сега едва ли не се извършват убийства всяка седмица, всеки ден, гледайки новините. Всъщност реалността е по-различна“, подчерта бившият заместник-вътрешен министър. По думите му същото се отнася и за катастрофите. Според него отчасти медиите играят роля в създаването на страховете у хората.

Повод за коментара на Гунев е изследване на Евростат, оповестено вчера. Според него България чупи класацията на ЕС в усещането за престъпност и страх от насилие. Изследването е за 2017 година. Проучването цели да определи какъв дял от населението е бил изправен пред престъпление, насилие или вандализъм. Страната ни е на върха в черната класация.

Според Филип Гунев политиците трябва да се притесняват от тези изследвания, защото те са индикатор за това, че проблемът е в доверието към тях. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна