Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия също обмисля да забрани участието на китайските компании Huawei и ZTE в проекта за 5G мобилна мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианското правителство също обмисля да наложи забрана за участието на китайските технологични компании Huawei и ZTE в проекта за изграждането на мобилна мрежа от пето поколение (5G мрежа), съобщи в четвъртък вестник La Stampa, цитирайки източници от Министерството на отбраната, запознати с въпроса.

Двата телекомуникационни гиганта от Китай вече очевидно не обмислят да работят по изграждането на инфраструктура, на която ще почива 5G мрежата, допълва изданието.

За да наложи подобна забрана, италианското правителство ще се позове на т.нар. "Златен закон на властта" (Golden power law), който му позволява да се оттегли от вече подписани договори, без да се наложи да плаща санкции, ако властта в Рим счете, че подобни договори са вредни за стратегически структури в страната, отбелязва La Stampa.

Преди време беше съобщено, че целият Европейски съюз обмисля забрана на китайските технически фирми като "Хуавей" да участват в развитието на мобилните мрежи от пето поколение в рамките на Съюза. В сряда немското правителство пък проведе секретно заседание, на което също бяха обсъдени подобни предпазни мерки по отношение на възможното участие на китайския технологичен гигант Huawei Technologies в изграждането на германската 5G мрежа, съобщи в-к "Ханделсблат".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна