Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 300 хил. души страдат от възрастово обусловената дегенерация на макулата

Снимка: Архив

За около 300 хиляди души у нас се счита, че страдат от възрастово обусловената дегенерация на макулата. Това каза пред ”Хоризонт” д-р Даниела Митова, офталмолог от очна клиника “Света Петка” в град Варна. По-тежката форма е влажната макулна дегенерация, но вече има медикамент за лечение, който се поема от Здравната каса.

Възрастово-обусловената дегенерация на макулата засяга над 200 милиона души в глобален мащаб и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст, казва д-р Даниела Митова.

„За България се счита, че случаите са около 300 хил. Ежедневно в клиниката ние диагностицираме все повече и повече пациенти с това заболяване. Това е заболяване, което обхваща ретината и невралната тъкан на окото, засяга централната зона на окото и води до намаление на зрителната острота. Заболяването има суха и влажна форма“, обясни тя.

Вече има нова ефективна терапия – тип профилактика за лечение на сухата макулна дегенерация. Терапията се извършва чрез специален лазер. Клиниката разполага с такъв лазер.

Профилактичното лечение при сухата форма е ново и засега не се поема от Здравната каса, то струва около 400 лева, а при влажната форма има един медикамент, който се покрива от Здравната каса. 

Няма рискови групи за отключване на макулната дегенерация, всички хора след 45 години са застрашени.

Ранното диагностициране е от основно значение за запазване на зрението във възможно най-голяма степен. Ранни симптоми обаче няма, посочи д-р Митова и добави:

„При по-напредналите форми пациентът вижда изкривени обектите, започват да виждат разкривени правите линии“.

Ако влажната форма на възрастово-обусловената дегенерация на макулата не бъде лекувана, може да настъпи необратима загуба на зрение.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна