Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пелоси е обещала на Мнучин да подкрепа в Конгреса търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико

Министърът на финансите на Съединените щати Стивън Мнучин е заявил, че председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси му е обещала, че опозиционната Демократическа партия, която разполага с мнозинство в Конгреса, ще гласува през октомври в подкрепа на новото търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада, известно още като USMCA, съобщи агенция Axios.

Нанси Пелоси е отказала да поеме такъв писмен ангажимент, но е дала на Стивън Мнучин вербални уверения, според два източника, запознати с проведените между тях разговори. Самата тя не е дала съгласието, че ще гласува  лично в подкрепа на USMCA, въпреки че служители от американската администрацията твърдят, че Камарата на представителите ще гласува за споразумението.

От офисът на Нанси Пелоси обаче опровергаха информацията на Axios. "Това е абсолютно невярно ... Председателят многократно заяви през последните седем месеца, че представителите на демократическата партия в Конгреса са на път да кажат "да" на търговското споразумение  USMCA, но в същото време се притесняват и настояват да се обърне внимание на клаузите, свързани с правоприлагането, трудовия пазар, лекарствата, отпускани с рецепти и въпросите с околната среда. Съдържанието на споразумението ще определи и сроковете за негово приемане", заяви заместник-шефът на нейния екип.

Преди това директорът на Националния икономически съвет към Белия дом Лари Къдлоу заяви, че администрацията ще представи официалното законодателство за тристранната търговска сделка едва когато се получи "зелена светлина" при гласуването от страна на Пелоси и демократите в Конгреса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна