Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Баксанова: Няма визия за наказателната политика на държавата

Калпакчиев беше членът на ВСС, който инициира дисциплинарно производство срещу Цацаров след „ЦУМ-гейт“

Снимка: БГНЕС

Персоналното законодателство винаги е проблематично и краткосрочно. Подобно явление у нас по отношение на законодателния процес - да се правят изменения и поправки ad hoc по-скоро вече е тенденция. Ако се върнем назад, можем да видим, че дори създаването на специализираните съдилища и прокуратури беше точно такова - трябваше да даде впечатление, че властта иска да се бори с корупцията и престъпността на високите етажи и използва тази обществена ярост срещу тези престъпления, за да създаде удобна за властта структури...

Това каза за БНР Екатерина Баксанова от Правната програма на Института за пазарна икономика. Тя коментира и очакваните промени по отношение на предсрочното освобождаване и на съкратеното съдебно следствие, които се правят заради конкретни казуси:

„Има много фактори, които доведоха до сегашната ситуация, включително това, че се намираме в навечерието на местни избори, а политиците по всякакъв начин се опитват да яхнат определени теми и да използват емоциите на хората“.

Допреди няколко години предсрочното условно освобождаване е било само на една инстанция, а с предлаганите промени се предвижда процедурата да стига до върховната инстанция, изтъкна тя в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

„То е ясно, че това предложение е свързано с конкретния казус и със случая на Джок Полфриймън. Не виждам защо е необходимо, при положение че съдебен контрол има на две инстанции, а освен това в този процес участват прокурори, които не са поискали отвод на съдебния състав. Очевидно атаката срещу състава и най-вече срещу председателя Калин Калпакчиев изглежда да е съвсем лична. Не е случайно, защото Калпакчиев беше членът на ВСС, който още при избора на Цацаров постави много въпроси, които бяха важни да се изяснят по отношение на професионалната биография на Сотир Цацаров, а след това беше този член на ВСС, който инициира дисциплинарно производство срещу него след случая „ЦУМ-гейт“. Тоест, главният прокурор изглежда, че забавя, но не забравя. Третият член на състава - съдия Магдалинчева, е безспорен авторитет сред общността, но, тъй като е дъщерята на Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, някак си остана извън радарите на медиите и политиците…“.

Именно Магдалинчева е съдията, постановила тежките присъди по делото „Наглите“ и не може да бъде упрекната в либерализъм по отношение на закона.

Eдна от своите функции на ВКС е да уеднаквява практиката на съдилищата и да издава тълкувателни решения, припомни Баксанова, според която „би било безсмислено“ върховната инстанция да се занимава с предсрочното освобождаване.

„В развитие демокрации законодателният процес се случва след сериозни анализи, особено когато става въпрос за наказателно право и наказателен процес“.

Анализите винаги се опират на задълбочени криминологични изследвания, а в предлаганите сега промени криминологията по никакъв начин не е застъпена, коментира тя:

„Това е симптом на друг сериозен проблем у нас - че няма ясна визия за наказателна политика на държавата“.

„Съдиите са нещо като белите кръвни телца на демокрацията и за момента ни дават доста добър урок по това как трябва да държим, когато има брутално нарушаване на принципа на разделението на властите. Струва ми се, че все още има сила в съда, която не може да бъде пречупена –говоря за независимите съдии“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна