Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"КвАРТал"-а обединява жители, бизнес и институции в мини гражданско общество

Разходете се в КвАРТал-а този уикенд

Радиоприемница“ тази седмица е посветена на развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. 

Поредният ни гост е Мартина Стефанова от Арт фондация „ДОМА“, която организира инициативите и събитията под името КвАРТал в пространството с галерии, ателиета, барове и ресторанти, работлиници, театър, кино и др. в карето между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Васил Левски.

Началото е поставено преди 4 години, разказа Мартина Стефанова. КвАРТал е дългосрочна инициатива по примера на съществуващи и функциониращи градски пространства в Краков, Прага, Будапеща, Рим и много други.

Има затвореност не на кварталите, а на индивидите – коментира Мартина. – Не си говорим, или малко от нас си говорят, дори и съседите. Малко се познаваме. Това е и нашата идея – да говорим за и между хората, които живеят там, които имат бизнес в това каре, както и да правим връзке с институциите. Затова и започнахме да освобождаваме повече място за пешеходни зони и да организираме различни събития веднъж месечно.

Самите хора и обекти не се познават, нямат връзка помежду си, и организаторите на КвАРТал плетат мрежа между тях – така че те сами да си взаимодействат. Освен това заедно с институциите се полагат усилия за подобряване на градската инфраструктура – безопасност, осветление и т.н., и в същото време да се съхрани вида и духа на въпросния квартал.

За предстоящата Коледа хората от КвАРТал са се постарали за празнично настроение и преживяване. Програмата на KвАРТална Коледа между 13-15 декември в арт квартала на София предвижда изложби, греяни напитки, музика, фотосесии, настолни игри, базари, танци, коледни играчки, вкусотии, работилници за малки и големи… И благотворителни каузи, разбира се.

Надяваме се малкото гражданско общество, което изграждаме,все повече да се разраства...

Чуйте целия разговор с Мартина Стефанова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна