Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преминаването на онази страна според един фичър, направен в Полша

| обновено на 28.12.19 в 10:27
2
Снимка: Даниела Манолова

…била съм на половин година, когато една каруца, пълна с тухли, излязла от гетото. Между тухлите имало дървена кутия с пробити дупки, за да влиза въздух, а вътре – бебе, приспано с луминал, което преминало на онази страна...

Това е цитат от продукцията на „Документално студио“, фичър в 2 части, която ще чуете в две последователни съботи от 19.30 часа. Думите са казани от единия от четиримата главни герои, Елжбйета Фицовска, в запис, направен през 2007 г. Премиерата на фичъра на български език в ефира на БНР е на 7 декември 2008 г. 11-те години, изминали от този момент, направиха този фичър уникален документ, не само защото съдържат едни от последните казани думи и звука на гласа на Ирена Сендлерова, четвъртия главен герой, но и защото разказват по изумително прост начин една изумителна малка история за голямата история на човечеството.

Продължителното журналистическо разследване и записите в Полша са през 2007-а и 2008-а. „На онази страна или историята на Ирена Сендлерова“ е фичър на Цезари Галек и продукция на Полско радио Захуд/ Polskie Radio Zachód. Първите секунди на този фичър ни отвеждат във Варшава, в общинското гробище Брудно, където Елжбйета Фицовска, на 65 години, навестява гроба на своите родители. 

Цезари Галек е журналист и автор на фичъри, с които е спечелил над 30 награди на полски и международни конкурси. Той ръководи редакцията за репортажи (в Полша използват термина репортаж в смисъла на документална драма) в полското Радио Заход в Жельона Гура. Завършил е Музикална академия в Познан и журналистика във Варшава. Създава от празен лист и миксира сам своите програми, от първия до последния звук, сам композира музиката към тях, сам прави звуковия дизайн. Работното му място в сградата на Радио Захуд представлява дълга като коридор стая с огромен прозорец, гледащ към още по-огромен платан. Пред прозореца е работното му място, обзаведено с компютър, миди, мини и макси клавиатури, синтезатори и десетки аксесоари. Дълъг шкаф покрай стената е приютил колекция от статуетки, купи, награди, плакети. Гран При Premios Ondas e там. Цезари е автор на около 2000 аудиопрограми, от които 250 репортажа. Експериментира в различни аудиоформати, но винаги в центъра на вниманието му са социалните теми, човекът и пространството, в което живеем. 

„На онази страна или историята на Ирена Сендлерова“ е първата ни документална продукция върху чуждоезичен аудиодокумент в 80-годишната история на радиодраматургията в България. Аудиото е двуезично. Автентичните полски гласове на героите са запазени дотолкова, доколкото да се усетят техните емоционални, темброви и личностни характеристики, да се разчетат ситуации и многопластови внушения. Като дублиращи гласове ще чуете колегите ни Цветан Цветанов, Зорка Левчева, Илия Атанасов, Мария Нанчева и актьорите Ясен Атанасов и Любомир Сапунжиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна