Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Живи комини“ с българска премиера през януари

Радослав Спасов в студиото на БНР
Снимка: Иван Русланов, БНР

Две години след появата си на екран и след като спечели някой от най-уважаваните български престижни филмови награди, „Живи комини“ ще има и своята българска премиера на 10 януари.

Режисьорът и сценарист Радослав Спасов сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че филмът е по действителен случай в родопското село Ковачевица.

„Има един кмет в онези години и първото нещо, което правеше той в тези есенни дни, бе да излезе и да огледа селото и ако не работи някой комин, той веднага отива разтревожен да види какво става. Наистина селото през тези години опустя. Там е имало някъде около 3000 души в началото - 800 комина, които са работили. По дима на 18-20 комина, които са останали, сега той следи как е населението и веднага се притичва на помощ“.

Селото е паметник на културата и някои къщи в него са на над 300 година. Първоначално е било открито за киното от млад студент. След заснемането на „Мъжки времена“ обаче в него започнало преселение на интелектуалци, каза Спасов. Хората в Ковачевица са били и прототипите на героите в „Живи комини“. Писателят Георги Данаилов, който също е преселник в Ковачевица, е прототип на писателя във филма, изигран от Валентин Ганев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна