Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт въпреки иранската ракетна атака по военни бази на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията в сряда с предпазливи повишения, въпреки че по-рано през деня фючърсите на основните американски фондови индекси отбелязаха много силни понижения като непосредствена реакция на новината за иранските ракетни удари по две американски бази в Ирак.

Рано сутринта фючърсите на S&P500 се сринаха с цели 1,7%, а на DJIA - с повече от 400 пункта след информацията за иранските ракетни удари. Последва обаче постепенно ограничаване на първоначалните големи загуби в рамките на деня, тъй като инвеститорите сякаш прецениха, че с това нападение може да бъде сложен поне временен край на ескалиращото напрежение между Вашингтон и Техеран след убийството с американски дрон на висшия ирански военен - генерал Солеймани.

Повод за този оптимизъм даде изявление през Туитър на иранския министър на външните работи Джавад Зариф, който заяви, че Иран не се стреми към по-нататъшна ескалация, но "ще се защити от всякаква нова агресия". Междувременно президентът Доналд Тръмп също пусна туитър послание, в което омаловажавайки значението на иранския ракетен удар. Липсата на жертви (според САЩ) допълнително допринесе за омаловажаване от страна на инвеститорите на ракетното нападение на Техеран.

Всичко това доведе до предпазлив позитивен старт на Уолстрийт, като индексът DJIA се повишава с 20 пункта (с 0,08%), широкият индекс S&P500 - с 0,18%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,22%., след като вчера и трите индекса приключиха "на червено", понижавайки се с между 0,1% и 0,4%.

Позитивни за началото на днешната търговия са и силните данни на ADP за разкрити 202 хил. нови работни места от частния сектор на САЩ през декември.

По-солиден спад от 2% бележат акциите на Boeing Co., след като по-рано днес украински самолет от модела "Боинг" 737-800 претърпя фатална катастрофа малко след излитането си от Техеран на път за Киев, Украйна, при което загинаха всички 167 пътници и деветте членове на екипажа. Това поевтиняване на акциите на Boeing натежава в най-голяма степен на индекса на сините чипове DJIA.

Вниманието на инвеститорите е насочено към очакваното от 18:00ч. българско време изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп по повод иранските ракетни удари. Според информацията на бизнес телевизия CNBC, Доналд Тръмп е обсъждал по-рано днес въпроса за Иран в Ситуационната зала на Белия дом с вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпейо и министъра на отбраната Марк Еспер. Източник от Белия дом отбеляза, че Пенс, Помпейо и Еспер може да се присъединят към Тръмп по време на очакваното с повишено внимание негово обръщение към нацията.

Инвеститорите внимателно ще следят дали Тръмп също няма да се опита да намали напрежението между САЩ и Иран, или няма да изневери на себе си, продължавайки с агресивната си риторика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна