Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Темелков: Не очаквам промяна в количеството газ, изтъргуван на спот цени

Снимка: БГНЕС

„Големите консуматори предпочитат да имат сигурните доставки от „Булгаргаз“. Надявам се, че този манталитет ще бъде променен бързо“. Това заяви пред БНР Кирил Темелков – бивш изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“, търговец на газ и представител на ръководството на Българската газова асоциация.

„За следващата година не очаквам съществена промяна в количеството природен газ, който ще бъде изтъргуван на спот цени. Това не е поради причината, че него го няма. Предлагането е достатъчно за страната да поемем доста по-големи количества, но търсенето все още няма да може да се осигури. Дори в момента, след като бяха направени измененията на закона и имаше един прозорец, в който беше дадена възможност на клиентите да си осигурят алтернативни доставки и да излизат на пазара и да търгуват такива количества, повече от 95% от клиентите не пожелаха да се отнесат на този пазар“, коментира Темелков в предаването „Преди всички“ и изказа мнение, че причините за това са по скоро психологически.  

Той припомни, че вече започна да функционира газовата борса и може да се наблюдава движението на цените на свободните пазари. За последните месеци спот цените са доста по-ниски от регулираната цена на „Булгаргаз“, добави още Кирил Темелков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна