Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Ковачева: Трябва законодателно решение на проблема с грижата за дементно болни

Уволнение грози отговорните от дома в Пловдив

| обновено на 21.01.20 в 15:26
Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

„Има комплексен проблем в домовете за възрастни хора. Трябва да се мисли и за законодателно решаване на проблема с грижата за дементно болни хора“. Това каза пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка след телевизионен репортаж, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция в Пловдив.

„Няма как някой да ме убеди, че специално в дома в Пловдив и директорът, и кметът не са били наясно за това, което се случва в този дом. Тук става въпрос за изтезания, за нечовешко отношение, за нарушения на редица основни права на хората“, каза Диана Ковачева в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Уволнение заплашва отговорните в дома 

Междувременно от община Пловдив отново заявиха, че сигнали за нередности при тях не са постъпвали.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че до другата седмица ще станат ясни имената на работещите в дома, които ще понесат отговорност за случилото се и ще бъдат уволнени.

„Тези хора, аз като видях, се потресох. Това е недопустимо! В кой век живеем!? По това отношение ще бъда безкомпромисен, по най-бързия начин да вземем отношение“, каза той.

Продължават проверките и в дома в Горско Косово

По думите на омбудсмана кметовете са тези, които трябва да са активни и да търсят финансиране, както и да контролират тази децентрализирана услуга:

„Да допуснеш подобно отношение е нечовешко“.

В предаването „Преди всички“ Диана Ковачева отбеляза, че прокуратурата ще установи причините за високата смъртност в тези домове, но че тази смъртност е показателна за липсата на ясни критерии за начина на прием:

„Директорът на дома в Горско Косово изнесе информация, че един човек е приет в 2.00 часа през нощта и е починал в 2.45 часа, следва въпросът - как този дом може да окаже помощ на такъв човек. Това не е хоспис. Има ли разграничение? Защото това е социална услуга“.

Интервюто с Диана Ковачева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна