Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на полската цигуларка Магдалена Филипчак в София

Започва новият сезон на камерните концерти „Мотив“ в залата на галерия „Оборище 5“

Магдалена Филипчак
Снимка: личен архив

Полската цигуларка Магдалена Филипчак ще представи еклектична програма с шедьоври за цигулка и пиано заедно със сценичната си партньорка, американската пианистка Джесика Ксилина Осбърн. Концертът, в новата столична зала на галерия „Оборище 5“, ще се състои на 25 януари от 19.30 часа, броени седмици преди дебюта на двете виртуозни изпълнителки в Карнеги Хол, Ню Йорк.

Магдалена Филипчак, получател на престижната стипендия на CUNY Graduate Center в Ню Йорк, е концертирала във Великобритания (Wigmore Hall, Barbican Hall), Европа (Het Concergebouw), както и в САЩ (Carnegie Hall), Канада и Южна Америка. Тя е участвала на различни музикални фестивали като Proms, фестивал City of London, Edinburgh Fringe. Победител е в множество конкурси, включително „Młoda Polska“ от Министерството на културата на Полша.
Филипчак учи цигулка с Даниел Филипс и Доналд Вайлеръстейн в CUNY. Завършила е училището „Гилдхол“ в Лондон. Дебютният й компактен диск е определен от престижното издание THE STRAD като „...блестящ... изкусителен... завладяващ... призрачно нереален“.

Джесика Ксилина Осбърн е една от най-интензивно изразителните и страстни артисти на своето поколение. Определена е от вестник Washington Post като пианистка „с освежаваща мекота и поетична нотка“ след дебюта си с Националния симфоничен оркестър. Тя се смята за един от най-търсените партньори като акомпанятор и е свирила с някои от най-добрите музиканти в света, включително Тимоти Еди, Хилари Хан и Ани Кавафиян. Свирила е в САЩ, Европа и Азия и се е изявявала в рецитали на много от най-известните места в света, включително Carnegie Hall, Lincoln Center, Kennedy Center, Musée du Louvre в Париж и Seoul Arts Center.
Осборн има дипломи за соло пиано от Университета в Индиана и Университета Райс, както и докторат по музикални изкуства, специалност пиано от университета Йейл. В момента тя заема длъжността гостуващ асистент по пиано в държавния университет „Сам Хюстън“.

Програма:
• Витолд Лютославски (1913-1994) – Subito (1992)
• Морис Равел (1875-1937) – Соната за цигулка №2
• Бенджамин Бритън (1913-1976) – Reveille, 1937 A.
• Сен-Санс / Изаи – Каприз във форма на валс
• Арнолд Шонберг (1873-1951) – Фантазия за цигулка и пиано, оп 47
• Франц Шуберт (1797-1828) – Фантазия в до мажор, D. 934


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна