Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Аличков: ВиК холдингът може да оптимизира инвестициите в сектора

Снимка: БГНЕС

Бъдещият ВиК холдинг може да доведе до подобряване и оптимизиране на инвестициите във ВиК сектора. Така смята проф. Димитър Аличков от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

През последните два оперативни периода бяха финансирани и изградени с европейски средства, реконструирани, голяма част от по-големите населени места чрез т.нар. водни цикли, посочи Аличков.

Над 90% е включването на потребители към водоснабдителната система. Не е нормално обаче през 21 век да нямаме повсеместно изградена битова канализация, коментира специалистът.

Като проблем той очерта амортизацията на съществуващата водопроводна мрежа, чийто експлоатационен срок е изтекъл, тъй като е било изграждана през 60-те години на миналия век. Проф. Аличков напомни, че в голяма част от водоснабдителната мрежа се регистрират големи загуби на вода – между 50 и 70% и отгоре.

При канализацията е по-различно - по-малки населени места и периферни квартали на по-големите градове все още не са обхванати в мрежата, допълни Димитър Аличков.

Цялото интервю е в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна