Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърлиха вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов

| обновено на 29.01.20 в 10:52
Снимка: Ани Петрова

Със 124 гласа парламентът отхвърли внесения от БСП вот на недоверие към правителството заради несправяне с политиката в околната среда. От общо 235 гласували 102 народни представители гласуваха „за“, а 9 се въздържаха.

21 народни представители от "Обединени патриоти" гласуваха против свалянето на правителството. 8 независими депутати, сред които 6 от "Атака", също не подкрепиха вота. 9 народни представители от "Воля" се въздържаха от своята подкрепа. 

Вотът на недоверие бе подкрепен само от 88 народни представители от БСП и 24 от ДПС. Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ определиха загубата на социалистите като фиаско. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви:

"С фиаско за опозицията приключи поредният вот на недоверие. И това беше предизвестен финал, защото самите вие не вярвахте, че ще успеете. Защото основната ви цел беше да извлечете политически дивидент от кризата в Перник. Кой от БСП ще понесе отговорност за проваления вот? При нас отговорността е ясно дефинирана. Очевидно е, че тя се търси чрез всички законови средства и над никого няма опънат политически чадър".

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, заобиколена от депутати от своята парламентарна група, определи ситуацията в държавата като "полиорганна недостатъчност" и нарече управлението на ГЕРБ репресивно.

Нинова постави в този контекст и казуса с президента Румен Радев: Снимка: БГНЕС

"Огласяване на специални разузнавателни средства е закононарушение, поне по няколко закона в България. Това е опит да се сплаши президента и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи. Това е уж юридически акт с политическа цел. Отстраняване на ярък политически опонент без оглед на последиците, а те са разрушаване на институциите. Ако днес се страхуваме, ставаме съучастници на този процес. Ние от "БСП за България" не се страхуваме".

Това беше четвъртият вот на недоверие към правителството „Борисов 3“.

От БСП мотивираха внасянето на документа с думите, че половин милион българи са на режим на вода, а има сериозна опасност това число да расте.

"С вота за недоверие БСП и ДПС опитаха да направят нова коалиция", каза в началото на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов. "ГЕРБ и Обединени патриоти подкрепиха правителството, така че захващайте се за работа, за да си завършите задачите, каза Борисов на министрите. Прекрасно знаем как управляваха при Пламен Орешарски", посочи министър-председателят. Снимка: БГНЕС

"В лъжата, манипулацията и най-вече в преиначаването на фактите, те нямат равни. Не случайно толкова години са били на власт", каза Борисов.

"В управлението на БСП и ДПС къде са подменени водопроводите, за да кажат, че са работили и като дойде ГЕРБ и Патриотите, това е спряло. Това, че 70 години не е ремонтиран водопроводът на Перник ще ни струва 60 млн. лева, каза Борисов", коментира още премиерът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени