Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4,5 млн. битови и малки стопански потребители на ток излизат поетапно на свободния пазар

Снимка: БГНЕС

4,5 млн. битови и малки стопански потребители на електроенергия трябва да излязат поетапно на свободния пазар на ток. Целта е процесът да продължи от 1-ви юли тази година със собствениците на дребни фирми, но все още липсва механизъм, по който правилата да се въведат. Необходимо е съответните законови промени да бъдат приети най-късно до края на февруари.

Целта на предстоящите промени е да отпадне регулацията на цените, осъществявана от КЕВР и пазарът да определя стойността на използваната електроенергия.

Механизмът на преход трябва да е внимателно разписан и добре обмислен, за да бъде максимално безболезнен за най-уязвимите групи, отбелязва Калина Трифонова, зам.-председател на Управителния съвет на EVN – България. От компанията предлагат праг от 100 мегават час годишно потребление, като клиенти, които го надхвърлят, да са следващите, които ще излязат от регулирания пазар. В последствие прагът да бъде намаляван, докато се стигне и до битовите абонати и в рамките на 5 години всички клиенти да бъдат на либерализирани цени.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна