Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Радар София“ и платформата „Драма Пакт“

БНР Новини
Снимка: radarsofia.org

Общност на изкушени от драматургичното писане, в която да се обсъждат професионални намерения, цели, опит. Ново поле за разговор и връщане на драматурга в българския театър. Неформалната платформа „Драма Пакт“ цели да функционира като център за новото писане за сцена в България. Създателите ѝ Ясен Василев и Александър Мануилов разказват: 

„Ние разбираме съвременната драматургия като широко понятие – интересуват ни драматични и постдраматични пиеси, както и артистични концепции, драматургии за танц, специфични за средата или интердисциплинирани разработки, физически пърформанси, поезия, предназначена за изпълнение, социално ангажирани акции, съвременни визуални изкуства, нови технологии – всичко, което тръгва от текста и стига до тялото – всичко, което се занимава с композицията и структурата, с отношението между изпълнител и публика – всичко, което поставя на авторите си и на публиката важните за съвремието ни въпроси, които мейнстриймът в България избягва. 

Това търсене на новото, а не на готови формули за успех, отличава работата, която ни вълнува, от тази, която се появява по институционалните сцени. Искаме да развиваме и да подкрепяме проекти, които се откриват в правенето, които не се страхуват да навлизат в непознати територии, да експериментират с форми и съдържания и да разширяват хоризонта и полето на драматургията днес.“Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от