Седемдесет години от рождението на Малина Томова

Поетеса, киносценаристка, издателка, защитник на човешките права на малцинствата, личност от висок мащаб – днес се навършват 70 години от рождението на Малина Томова (21.01.1950 - 17.09.2011). Малина Томова e родена в Пловдив. Завършва Руска..

публикувано на 21.01.20 в 15:35

Премиера на „Караконджул“ в Народния театър „Иван Вазов“

Представлението е първи моноспектакъл на актьора Валери Йорданов, а постановката е на Стоян Радев по „Дервишово семе“ и други разкази на Николай Хайтов, както и по текстове на актьора. Творческият им тандем в този спектакъл идва след съвместната им работа в..

публикувано на 21.01.20 в 13:50
Емил Вълев, Мария Мира Христова и Бойко Ламбовски (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Ловци на времена и таланти по Андрей Тарковски

„Струва ми се, че този свят не е място да бъдеш щастлив“, казва Андрей Тарковски през 1984 година. „Не е създаден за това човек да бъде щастлив. Въпреки че много хора смятат, че точно в това е смисълът на съществуването в света, в който се раждаме. Струва..

публикувано на 21.01.20 в 11:44

Енциклопедия на писателите на 20 век

Колко имена на големи съвременни писатели знаете? Дилан Томас, Кърт Вонегът, Хорхе Луис Борхес, Салман Рушди, Томас Ман, Ърнест Хемингуей, Джеймс Джойс, Маргарет Атууд, Гюнтер Грас, Тони Морисън, Владимир Набоков, Вирджиния Улф, Стефан Цвайг… Не е трудно..

публикувано на 21.01.20 в 08:50

Александър Арнаудов и неговото „Дъно в небето“

Светът, който наблюдаваме около нас. Този, в който живеем и този, който усещаме. Това е „Дъно в небето“ – съставът на душата ни. Така представи в поредицата „Младите в изкуството“ дебютна си стихосбирка 21-годишният поет Александър Арнаудов. Той..

публикувано на 20.01.20 в 15:05

Спомен за актрисата Рада Спасова

Книгата „Спомен за Рада. Бележки към един живот“ беше представена в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ и събра театрали от различни поколения, за да си спомнят за актрисата Рада Спасова. Сборникът, под редакция на Георги Тошев, съдържа..

публикувано на 20.01.20 в 14:05
Кадър от филма „Живи комини“

За „живите комини“ на Ковачевица с Мария Коцева (Мума) и Димитър Николов

От скоро по кината можем да се насладим на новия филм на Радослав Спасов – „Живи комини“. Филмът разказва за един интелектуалец (в ролята е Ивайло Христов), който се заселва в китната Ковачевица. След смъртта си той оставя сценарий за собственото си..

публикувано на 20.01.20 в 13:20

Зад кулисите на театър „Бхалг“

Жанр: Полудокументална главоблъсканица с елементи на разследване. Анонс: Театър, сцена, прожектори, актьори – това е, което публиката вижда. Аплодисменти, слава, интервюта, фенове и фенки – всичко знаем за живота на актьора! Но знаем ли какво се..

обновено на 20.01.20 в 13:19
Любомир Бъчваров

Вглеждане в себе си

Епизод 365 на „Трамвай по желание“ ви среща с актьора Любомир Бъчваров, един от доайените на българската сцена. Как Боян Дановски беляза живота и кариерата на Любо Бъчваров? Какви превъплъщения претърпя Пернишкият театър „Боян Дановски“ с..

публикувано на 19.01.20 в 10:30

„18% сиво“ – универсалната история на загубата

Дългоочакваният филм „18% сиво“, базиран върху едноименния роман на Захари Карабашлиев, тръгва по кината на 22 януари. Режисьор е Виктор Чучков-син. А сюжетът заживява свой живот след адаптирането на книгата и прехвърлянето на действието от Америка в..

публикувано на 18.01.20 в 18:05