Община Ловеч започна онлайн програма за култура

Във времето на социална изолация, когато културните събития станаха невъзможни, Община Ловеч започна да излъчва онлайн материали, подготвени от различните културни институти в града. Инициативата е под наслов „Culture non stop! Stop coronavirus!“ (Култура..

публикувано на 08.04.20 в 16:50
Художник: Мария Райчева

Галерия „Астри“ за призива “Стой вкъщи” – нови възможности за ценителите

От 13 март 2020 г. галерия „Астри“ изпълнява призива “Стойте у дома”, като затвори за групови посещения току-що открита изложба. Това е правилният призив и правилното действие, което ще ни преведе възможно най-бързо и безопасно през пандемията – твърди..

публикувано на 08.04.20 в 16:40
Даниела Марчева и Вероника Стефанова

Утехата четене и животът на един литературен клуб

Даниела Марчева и Вероника Стефанова са създателки на литературния клуб The Book club. Едната е икономически анализатор, а другата генетик, събира ги работното им място, а общото им хоби – четенето – ги кара да помислят за създаването на клуб.  Неговите..

публикувано на 08.04.20 в 14:59

Роман за измислените стандарти и истинските ценности

Историята за Мариан и Конъл – двама милениъли, които търсят себе си и опитват да намерят път за любовта си един към друг – това е книгата, която се превърна в сензация още с публикуването си през 2018 г. и спечели престижната награда „Коста“.  В..

публикувано на 08.04.20 в 13:40

Загадъчната Венера Милоска

Както повечето знаменити артефакти, изобразяващи жена, статуята на Венера Милоска отдавна се е превърнала в културна икона, в символ, в обект на възхищение и въпроси. Тя присъства в позовавания, карикатури и мемета, има статут на поп културна икона, на..

публикувано на 08.04.20 в 12:31

От кого и от какво зависят независимите артисти

У нас независимите артисти и творци са разделени на различни групи. Но техният диалог е с единствения субект – Министерството на културата. Димитър Стефанов от фондация „Театър Корсар“ е един от представителите на гилдията, изпратили отворено писмо до..

публикувано на 08.04.20 в 11:43
Диригентът Найден Тодоров

В подобна ситуация е погрешно да делим културата на независима и "зависима"

Пандемията доведе до отлагането на множество културни събития, големи фестивали, планирани концерти. Същевременно, живеейки в изолация, хората като че ли още по-остро осъзнаха необходимостта от кино, музика, литература. Иронията е, че точно творците, чиято..

публикувано на 08.04.20 в 10:11

Още от Аларма с „Плодът на познанието“

Седмица след разговора с Нева Мичева за литературния особняк Сесар Айра , онлайн рубриката за литература „Още от Аларма“ отправя поглед към образователния (и бунтарски, и цветен и освобождаващо смешен) комикс на Лив Стрьомквис „Плодът на познанието“. Яна..

публикувано на 08.04.20 в 09:46
Недялко Славов

Недялко Славов: Природата ще ни спаси и този път през аварийните си изходи

Уединението и самоизолацията са трудни за някои хора, но те са естествени и търсени за една определена професия – поетите и писателите. Време на творчество или време като за всички останали? Ето какво сподели по темата писателят Недялко Славов в "Артефир"...

публикувано на 07.04.20 в 18:21

Издателят Иван Богданов: Кризата не е само пречка, тя ражда и нови идеи

С голяма виртуална премиера се появи наскоро алманахът "Нова българска литература' Хумор и сатира 2020". Книгата беше готова още на 1 април, а в онлайн премиерата ѝ участваха много автори, като събитието можеше да се гледа от цял свят – разказа в..

публикувано на 07.04.20 в 17:44