Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сухиндол иска питейна вода от язовир "Стамболийски"

Снимка: YouTube

Община Сухиндол подкрепя искането на ВиК „Йовковци“ язовир „Александър Стамболийски“ да бъде използван за битово водоснабдяване, освен за напояване и производство на електроенергия. Местните водоизточници за Сухиндол са нитратно замърсени.

Община Сухиндол се водоснабдява от местни каптажи, които са компрометирани, коментира кметът Пламен Чернев:

„Тези сондажи са силно нитратно замърсени от земеделските производители. Ние имаме един сондаж при нас, който е затворен заради високо съдържание на нитрати“.

Общината подкрепя предложението на водния оператор промишленият язовир „Александър Стамболийски“, който е на територията на Сухиндол и се стопанисва от НЕК, да стане за битови нужди. Част от водопроводната инфраструктура е изградена, трябва да се направи пречиствателна станция, поясни Пламен Чернев:

„Държавна инициатива трябва да стане, но ще решим водния проблем за 100 години напред“.

Предстои предложението да бъде внесено след гласуване от водното сдружение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от