Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дахер Дахер: Ердоган рекетира Сирия и в същото време и Русия

Турски позиции в сирийската провинция Идлиб.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Турция рекетира Сирия и в същото време и Русия". Това каза пред БНР международният анализатор Дахер Дахер. На 19-и февруари стана ясно, че Турция в скоро време ще започне военна операция в сирийската провинция Идлиб, което беше заявено по време на реч в Меджлиса на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет". Президентът на Турция каза, че Москва и Анкара са далеч от споразумение за ключовата провинция, но преговорите продължават.

По думите на анализатора Ердоган става опасен за всички:

"Той сега се кара с президента на Египет, който е противник на "Мюсюлманските братя", а Ердоган ги подкрепя. Със Саудитска арабия започва да се кара, със САЩ и Русия взаимоотношенията му са много странни. Така че Ердоган се превръща в изключително опасна фигура за всички", каза Дахер в предаването "12+3".

Според него турската опозиция е наясно, че тези бежанци, уж сирийци, които са в Турция, са необразовани, лесно манипулируеми и доста склонни към ислямизация и това започва да е заплаха и за цяла Турция. 

"Медиите показват кадри на деца и бягащи бежанци, без да осъзнават, че много по-голямата част от сирийците страдат от действията на Ердоган и на турската армия. И много по-голямата част от Идлиб е избягала в правителствените територии", смята Дахер, който е заместник-председател на Сирийската асоциация в България.

Интервюто на Петър Волгин с Дахер Дахер в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени