Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: 7 нови случая на коронавируса

Не трябва да има забрана за моловете, каза премиерът

| обновено на 13.03.20 в 19:14
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов съобщи за още 7 случая на коронавируса, с което у нас стават общо 30. Той направи това след извънредното  заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб за коронавируса.

За моловете не бива, каза Борисов, говорейки за заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за противоепидемични мерки в страната заради коронавируса.

Заповедта търпи някои промени, добави той. И каза, че мнението му за моловете е лично и темата още ще бъде обсъждана.

Много спорове имаше тук върху моловете. Още веднъж ще го мислим, но според мен моловете, магазините за хранителни стоки, банковите, застрахователните клонове не биват да бъдат затваряни, защото в много квартали те са основно място за търговия“, каза Борисов.

„Все пак накрая ще се съобразя как да бъде записано с това, което каже щабът. Същото важи и за ресторантите. Ресторантът – да, спираме неговата работа, за да не се събират много хора. Но това значи ли… според мен кетърингът, работата на кухните, доставката по домовете не виждам смисъл да се затваря, напротив“, добави премиерът.

Със 7-те нови случая на заразата, болните от Covid-19 у нас стават 30, като сред тях е и жената, която почина в „Пирогов“.

Шефът на Националния оперативен щаб за коноравируса ген. Венцислав Мутафчийски потвърди новите 7 случая.

"Най-разнообразен е профилът на пациентите, семейство пътувало в Австрия за ски – и двамата са с коронавирус", каза той.

Във ВМА се намира една 40-годишна пациентка, контактна на пациент, установен вчера. Другите – още един контактен, свързан с първата колежка лекарка, също на лечение във ВМА, пътувал за конференция в Брюксел – 62-годишен пациент. Всичките заболели са над 40-годишна възраст, обясни Мутафчийски

По-рано днес с решение на парламента в България бе въведено извънредно положение, което ще продължи  от 13 март до 13 април.

България иска от ЕК отваряне на транспортните коридори 

Борисов обясни, че всички ограничителни мерки, които са приети на този етап и ще се приемат в бъдеще, целят да предотвратят струпването на хора на едно място..

Той информира, че по-рано днес е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради затворените транспортни коридори.

България предлага чисти коридори, гише, пред което да преминават след дезинфекция камионите, които возят стоки, посочи той.

Границите на Хърватия, Словения, Унгария, Румъния са затворени и това създава проблем за износа и вноса на стоки.

Уроци за учениците по БНТ от вторник

Борисов каза, а министърът на образованието Кирил Вълчев обясни, че от вторник два канала на Българската национална телевизия – БНТ2 и БНТ4, започват да излъчват уроци на живо, за да могат през двете седмици ограничения и затворени училища децата да не изостават от учебния процес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна