Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: Мерките трябва да бъдат съсредоточени в облекчаване на бизнеса

Няма икономически модел, който да е предсказал криза, каза той

Снимка: БГНЕС

"Има много голяма неизвестност какво ще се случи. Усилията са към ограничаване на заразата с коронавируса - това е правилен ход. Но възникват въпроси какво ще се случи след карантината". Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов. Според него всички правителства са в среда на огромна неизвестност и следва да се вземат мерки в обстановка, която е коренно различна от тази, която познаваме до момента. 

Той посочи, че няма икономически модел, който да е предсказал която и да е криза. 

Войнов изтъкна необходимостта правителствата и бизнесът да насочат усилията си към дигитализация на тяхната дейност. 

"Една от глобалните причини за настоящата икономическа рецесия, в която влиза светът, е заради затварянето на границите. Почти целият световен аерофлот е приземен. Някои компании изцяло са паркирали самолетите си. Това брутално спира глобалните вериги за доставки. Дори там, където би могло да има производство, то е затруднено заради липса на суровини и части", обясни финансистът.

Той беше категоричен, че мерките трябва да бъдат съсредоточени в облекчаване на бизнеса:

"Вниманието трябва да бъде насочено към банките, защото всички проблеми в икономиката в един момент опират да банково обслужване, банков кредит. Най-добрият вариант е правителството да подпомогне бизнеса с ликвидни средства". По думите му трябва да има данъчни облекчения и ваканция: "Виждаме съпротивата на Министерството на финансите, но мисля, че скоро позицията ще бъде променена, защото е ясно, че ако държавата в този момент не застане на позиция за защита на бизнеса, нещата ще се влошат много бързо".

Представителите на ресторантьорския и хотелиерския бизнес в Добрич излязоха с обща декларация, в която представят исканията си за помощ и компенсации от страна на държавата. С приемането на извънредната ситуация в България и решението на Министъра на здравеопазването всички ресторанти да преустановят своята дейност и да предоставят само услугата доставка по домовете, голяма част от заетите в бранша са притеснени за финансовите последици от наложените мерки. Декларацията им е изпратена до редица министерства и в нея те настояват за средства за обезщетение на персонала, опрощаване на ДДС и данък печалба, премахването на ангажимента им за заплащане на туристическия данък, отлагане и облекчаване на вноските по кредити, осигуровки и данъци.

С налагането на строгите мерки за безопасност и неразпространение на заразата от Covid-19 в България пред собствениците на ресторанти останаха две възможности за действие – или да преустановят временно всякаква дейност, или да работят само за доставка по домовете при спазването на хигиенните мерки. Един от представителите на бранша в Добрич е Иво Деспов, който стопанисва бистро за бързо хранене. След заповедта на здравния министър той решава да осигурява храна само за доставка по домовете. По думите му предприетите действия от страна на правителството са съвсем оправдани, независимо че те неминуемо ще доведат до финансови загуби.

Стефан Станев, собственик на един от най-големите и посещаваните ресторанти в Добрич, взема трудното решение да преустанови всякакъв вид дейност. Една от основните причини е, че според него винаги има риск от разпространение на заразата, а здравето е по-важно от всичко.

В Добрич са регистрирани 256 заведения и 12 хотела, които осигуряват работа за хиляди хора. Въпреки категоричната си защита в предприетите мерки от страна на държавата, заетите в бранша искат компенсации, гарантиращи финансовото им оцеляване и даващи възможности да продължат да осигуряват работа за всички свои служители.

Цялото интервю на Даниела Якова с Юлиан Войнов и репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Репортажи на Ася Пенчева и Мая Щърбанова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от