Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Ние сме малка, но глобална нация

Успехът е колективно усилие, смята президентът

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) е Главен герой в "Нашият ден". Росен Плевнелиев след лекцията си в Харвардския университет точно преди Университетът да освободи студентите си, беше поканен във формата "Гласове на лидерството", организиран ежегодно от Университета в Харвард.

"Напред! Сигурен съм, че ще преодолеем трудностите. А начинът, по който ги преодоляваме, ще покаже още веднъж кои сме ние и какъв е нашият път напред."

"Невероятно е човек да бъде в Харвард и да попие от тази невероятна енергия... Бяхме заедно с бившия ген. секретар на ООН Бан Ки-мун. Темата беше изключително интересна – "Сила срещу мъдрост". Трябваше да определя какво е успехът за държавния глава и за водещият политик?" 

"Дали успехът е просто да мериш рейтинга си, дали успехът се мери в спечелените битки срещу някой друг, или по-скоро (за мен) успехът е в това да добавиш стойност – за нацията, за държавата. 

Успехът е колективно усилие.

"Кои са правилните приоритети на един лидер? Силата не е устойчива в дългосрочен период на време, а мъдростта е – натрупаните уроци от историята... Дефинирах в моята реч какви са основните принципи на лидерството на бъдещето, посочих и най-трудните моменти в моя мандат, защото когато е трудно, е важно.

Ние сме малка, но глобална нация.

Успехът е да натрупаш мъдрост и да действаш, базирано на дългосрочни устойчиви критерии и принципи, които да доведат до резултати. Успехът е да имаш правилен план и правилен подход. Успехът е да се подкрепят принципи, а не интереси."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна