Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари консултират жителите на Банско онлайн

| обновено на 23.03.20 в 13:30
Снимка: pixabay.com

Лекари, специалисти в различни области, консултират онлайн жителите на  Банско. Създател на групата във фейсбук е един от водещите ендокринни хирурзи в Европа, проф. Румен Пандев, който е банскалия.  За няколко часа идеята се превърна във виртуална клиника. Десетки са към момента консултираните пациенти. 11-месечно бебе и родителите му получиха най-висококвалифицираната помощ.

В инициативата на проф. Пандев се включиха 15-има лекари:

„Те са от Университетска болница „Лозенец“, аз съм представител на ИСУЛ, има от "Александровска" болница. В различни профили сме – от ендокринен хирург, гастроентеролог, реаниматор-анестезиолог, рентгенолог, обща хирургия е представена. Идеята е съвсем проста – по най-бързия начин ако можем, на хора, които се нуждаят от консултация в Банско, тъй като Банско е под карантина, да им окажем съответната онлайн медицинска помощ напълно безплатно.“

Направени са и първите консултации, като са дадени предписания за лечение. Лекарите обсъждат казусите и помежду си, а при необходимост освен чрез платформата, се свързват с пациентите и по телефона.

Уникалната инициатива за здравни онлайн консултации компенсира ограниченията на карантината в Банско и е в помощ на наличните лекари в града, които са общо 9.

Шести ден Банско е под пълна карантина. Това постави на изпитание всички и всичко. Едно от най- важните неща обаче е гарантирането на здравната грижа. Ресурсът от лекари и медицински специалисти е ограничен. А тежко и хронично болните хора никак не са малко. 

Днес от града с полицейски ескорт към летището заминава последната група чужди туристи, които имат право да се върнат в своите държави. Малко над сто са тези, които остават в собствените си жилища в курорта, споделяйки, че тук се чувстват добре защитени. Те са предимно британски и руски граждани. Проблеми със забраните създават някои от по-младите българи, които работеха тук , и които пълната карантина ги завари в Банско. Макар и все още в рамките на единични случаи , те се движат в групи по няколко човека, не спазват дистанция в магазините, не носят предпазни средства. Това са личните ми наблюдения. Със сигурност не им е леко, че не са у дома, не са на работа, но съм убедена, че има начин да осмислят присъствието си тук.

Строгите мерки на карантината все още се понасят. Общината изпитва сериозни проблеми с осигуряването на линейки,транспортирането на бременни жени, организирането на тъжни ритуали. Най-трудно е с липсата на жива комуникация. Изолацията е сериозно изпитание най-вече за психиката. 

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени