Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Биологът Виолета Желязкова

Всеки вид има място в екосистемите и липсата му води до нарушения

Виолета Желязкова
Снимка: Боян Петров - www.nmnhs.com

За професията и науката в разрешаването на важни въпроси от обществено значение. Среща преди началото на първата презентация на биолога Виолета Желязкова на тема „Защо са болни прилепите и можем ли да ги излекуваме“, която е част от поредицата „Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи: какво е общото между всичко това“ на Националния природонаучен музей при БАН. Лекцията е организирана онлайн чрез платформата zoom.us. Виолета Желязкова е Главен герой в "Нашият ден"

"Аз съм от тези биолози, които не се страхуват да се изцапат в желанието си да се докоснат по-близо до природата. Завърших Софийския университет "Свети Климент Охридски" като магистър по Генетика и геномика и Микология и алгология, а в момента съм докторант в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките. Изследователските ми интереси попадат в сферата на молекулярната популационна генетика, пещерната микробиология и хироптерологията (науката, която се занимава с изследването на прилепите). Основният ми проект е свързан с Болестта на белия нос при прилепите, причинявана от пещерната гъбичка Pseudogymnoascus destructans." – Така представя себе си Виолета Желязкова.

"Когато бях на седем години, гледах един документален филм, където възрастни хора се катереха по дърветата и никой не им се караше, защото те се катереха да ги изследват. Тогава реших, че ще бъда биолог. В последствие намерих хубави възможности в Националния прородонаучен музей. Това е една професия, която винаги е интересна, винаги има нещо ново, дните не са едни и същи и продължавамда я обичам. По-късно в гимназията записах пещерен клуб – и затова прилепите."

Всеки вид има своето място в екосистемите и липсата му често води до нарушение на тези екосистеми, категорична е Виолета Желязкова.

"Прилепите изяждат огромни количестви насекоми. Което означава, че когато тях ги няма, има много повече вредители върху селскостопанските култури, което трябва да се компенсира с пестициди, а това е нездравословно."

"Като част от изследователската общност, посветила се на проблемите на Белия нос, конкретните ми цели са разширяване на познанията върху популационната динамика на P. destructans, както и на неговото разпространение и екологични изисквания, което в дългосрочен план би допринесло за опазването на прилепите. Интересувам се от ролята, която играят хората в пренасянато на микроорганизми от една подземна екосистема до друга, и се старая да популяризирам пещерите като уникални естествени лаборатории с огромен потенциал за научни открития и най-чист източник на вдъхновение от страна на неизвестното", разказва Виолета Желязкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна