Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за борба с туберкулозата

Снимка: Архив

Днес е Световният ден за борба с туберкулозата. У нас през последното десетилетие се отчита трайна тенденция към намаляване на заболяемостта от туберкулоза.

Мотото на тазгодишния Световен ден за борба с туберкулозата е „Време е!” - за свят без туберкулоза! Време е за действие!" За миналата година в България са регистрирани  1 344 заболели. Запазва се тенденцията мъжете да боледуват по-често от жените. Най-засегнати са възрастовите групи от 35 до 44 години и над 65 години.

През миналата година е отчетено значително намаляване на случаите на туберкулоза при деца и младежи до 17-годишна възраст. Регистрирани са 67 случая.

Въпреки положителните тенденции в страната ни все още има области, в които заболяемостта от туберкулоза е над средната за страната. Сред тях са Кюстендил, Враца, Сливен, Ямбол, Габрово, Смолян и Перник. Важно е да знаем, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна