Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как отбелязването на християнските празници да бъде съобразено с извънредното положение

Снимка: Ани Петрова

„Най-честната позиция в такава ситуация е всеки да разкрие от каква перспектива взема глас. Аз участвам в този разговор като вярващ православен християнин и се старая да бъда мислещ и отговорен гражданин. Въпросът е прецедент... “. Това коментира пред БНР Камен Рикев, преподавател в Люблинския университет в Полша, по темата – как отбелязването на големите християнски празници ще бъде съобразено с извънредното положение в страната заради коронавируса.

В предаването „Преди всички“ Рикев допълни:

„Ние призоваваме към спазване на мерките, взети от държавата, но от друга страна се поставя темата за богослужебния живот. Въпросът не е дали ще посетим храма на големите празници, а болезненият въпрос е какво правим, при положение че държавата изисква да се ограничат до минимум събиранията на хора“.

Камен Рикев сподели, че за него като християнин не е проблем да чака църквата какво решение ще огласи, а „какво ние като миряни правим“:

„Въпросът се свежда до моя личен избор... Вярата спасява, но за физическото ходене на църква – бихме направили прибързан ход, ако отъждествим нашата вяра в Бог с посещение просто до храма, до целуване на ръка на свещенослужител“.

Интервюто с Камен Рикев можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна