Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишен е задържан за грабеж от дома на възрастна жена във Враца

14-годишен е грабителят, пребил от бой възрастна жена за 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. Това стана ясно на извънреден брифинг на полицията и прокуратура във Враца.

В неделя вечерта жена на 81 години беше бита и обрана в дома си на ул. "Беласица"“ №8 във Враца. Извършителят бе задържан от полицията часове след инцидента.

"Въпреки засилените мерки и усилията, които полагаме, няма да спрем да се грижим за безопасността на хората", обеща директорът на Областната дирекция на МВР старши-комисар Янко Янколов.  Той обясни, че служителите на реда много бързо са влезли в дирите на извършителя, който е направил пълни самопризнания и е съдействал на полицията.

Извършителят е навършил 14 години в началото на 2020 г., съобщи окръжният прокурор Десислав Начков:

"Той е набелязал жертвата, дори преди дни я е заговорил. Ударил я е с дървен кол, а след това я блъскал с юмруци в лицето и е ритал в тялото. Така е разбрал къде са последните й пари – 40 лева, отмъкнал е златен пръстен и мобилен телефон, който е счупил. Изгорил е дрехите, но част от тях са намерени. Пазарувал е с плячката – купил си е цигари и сладки, а пръстенът опитал да скрие под дъска, но вече е намерен."

Административният ръководител на Софийска апелативна прокуратура Радослав Димов, който дойде на брифинга, заяви, че може би е време за дебат в обществото за нови санкции срещу понижаващата се възраст на извършителите на престъпления:

"Сегашният закон е правен в средата на миналия век и не е адекватен към съвременните условия, тъй като възрастта на престъпниците продължава да пада, а техният статус и образование – да става все по-нисък."

Прокурор Начков коментира и степента на наказание, което може да получи 14-годишният грабител. В най-тежкия случай, за него Наказателният кодекс предвижда, с редуцирането заради възрастта, му до 5 години.

"Майка ми е насинена и с болки по цялото тяло. Няма животозастрашаващи травми, но скоро няма да излезе от стреса, в който попадна", каза дъщерята на ограбената баба Румяна Коцева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна