Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляда души ще бъдат тествани за Covid-19 в Банско

| обновено на 08.04.20 в 14:38
Снимка: БГНЕС

Хиляда души от Банско ще бъдат тествани за наличие на вирусна инфекция и изградени антитела срещу Covid-19. Това обяви на брифинг кметът на общината Иван Кадев. В момента се създава организация за масовия скрининг.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил масирани тестове в Банско.

След проведени разговори с Националния оперативен щаб и Районната здравна инспекция общинският кризисен щаб започва подготовката за масовото изследване, което ще бъде проведено в медицинския център в града „Свето Благовещение“, каза кметът на общината Иван Кадев и назова групите, с които ще стартира скрининга:

„По виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани личните лекари, спешният център, полицейските служители, служители на противопожарната охрана, ще бъдат тествани част от общинската администрация, хората, които непрекъснато са били на работа, ски-учителите, разбира се, хотелските комплекси, спасителната служба и други, които са били на работа в тези условия“.

Изследването е насочено към два показателя - наличието на коронавирусна инфекция в момента и изградени антитела след прекарано заболяване.

„Тестването ще започне, когато се създаде съответната организация, може и късния следобед, може и утре. Няколко дни ще бъдат тези тестове“, каза още Кадев.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна