Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво пристигна със самолета от Обединените арабски емирства

Снимка: БТА

Какво пристигна със самолета от столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби преди седмица? Дарението беше реципрочен отговор на добрите отношения между двете страни и частната инициатива на български фирми.

Официално България изпрати 20 тона храни - зеленчуци, месо и млечни продукти за ОАЕ, като срещу тях страната ни получава 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти, медицински облекла и храни. За това информира фейсбук страницата на българското консулство в Дубай. Министърът на икономиката Емил Караниколов съпровождаше пратката, а след завръщането от Абу Даби беше поставен под карантина. 

Председателят на БЧК Христо Григоров потвърди пред БНР, че в складовата база на БЧК в Лозен пристигат дарения, които са за нуждите на Министерството на здравеопазването:

"Получихме информация от столичната митница, че на БЧК се предоставят около 12,5 тона фурми и около 3 тона консумативи, които се използват за борбата срещу коронавируса. Но те не се предоставят на БЧК, а трябва да се вкарат в този склад, който е под контрола на държавните институции, тъй като БЧК предостави на МЗ част от своята складова база".

Григоров уточни, че цялостното разпределение на тези стоки е нещо, което се извършва от държавната институция: "Има си една структура - тя е един логистичен център към щаба, която ги разпределя".

Политологът Евгений Дайнов коментира пред БНР:

"Как така се случи, че пращаме цял самолет с министър начело в ОАЕ и той ни връща самолет с фурми, което щяло да ни помогне да спрем Covid-19. Такива безумия стават, защото са минати границите на допустимостта в поведението. Получават се психологически изкривявания при хора, преяли с власт. Историята го показва от хиляди години - като преядеш с власт и присвояване на ресурси, нещо ти става - Нерон пали Рим, за да се забавлява". 

Репортаж на Даниел Инков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна