Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музика с маска" звуча в болница "Света Анна"

Зорница и Орлин Цветанови свирят "Музика с маска"
Снимка: БНТ

На 26 април сутринта, веднага след ежедневния брифинг на Националния оперативен щаб, свързан с новините за кризата с разпространението на коронавируса, във фоайето на столичната болница "Света Анна" зазвуча музика. Импровизираният концерт, изнесен от двама млади музиканти, беше наречен "Музика с маска" и посветен от тях на всички български медици, които са на първа линия в борбата с Covid-19.

Те са брат и сестра - наследници на уважавания композитор Цветан Цветанов, чиято памет старателно пазят и чието творчество продължават да разпространяват. Зорница Цветанова е пианистка със солидно образование в България и чужбина, а в добавка учи и актьорско майсторство при Цветана Манева и Крикор Азарян. Орлин Цветанов е цигулар с изключително разнообразни интереси - класическото му образование го отвежда в най-популярния български камерен оркестър - "Софийски солисти", а любопитството към различните стилове го приобщава към творчеството на музиканти като Лили Иванова, Живко Петров, Михаил Йосифов и мн. др.


Зорница и Орлин записват компактдиск със заглавие Dream of OZ. Свирят заедно с пианиста Младен Тасков и в проекта Tango Cats, който обединява различни жанрове. Двамата са свързани не само от семейното призвание, но и от общото усещане, че музиката е тайнство. И двамата търсят нестандартни начини да го изразят.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Орлин и Зорница споделиха емоциите си, свързани с идеята да свирят с маски не къде да е, а в болница. Чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна