Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврозоната се споразумя за предоставяне на евтини заеми на засегнатите от коронавируса страни

Министрите на финансите в еврозоната  (Еврогрупата) се договориха в петък относно подробностите за заемите, които единният валутен блок ще предложи на страните членки, силно засегнати от коронавирусната криза, показва документ на ЕС, цитиран от Ройтерс.

"Днес ние се договорихме относно характеристиките и стандартизираните условия на Пандемичната кризисна подкрепа (Pandemic Crisis Support), която е на разположение на всичките страни от еврозоната и е в размер до 2% от БВП на съответната държава членка", посочиха министрите от Еврогрупата в съвместно изявление, публикувано в края на тяхната онлайн среща.

"При условие че приключат националните процедури, очакваме управителният съвет на Европейския механизъм за стабилност (ESM) да приеме резолюция, потвърждаваща това преди 1 юни 2020 г.", казаха те, като се позоваха на Европейския механизъм за стабилност, или европейския спасителен фонд, който ще осигури кредитни линии към засегнатите от коронавируса държави.

Заемите от Европейския механизъм за стабилност ще бъдат за вътрешно финансиране на здравеопазването, лечението и разходите за превенция. Първоначалният период, в който ще се отпуска помощта, ще е една година, като ще може да се удължава с още 6 месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна