Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев предлага до 20 години или доживот за престъпления на пътя

| обновено на 12.05.20 в 18:52
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван  Гешев предлага доживотен затвор за причиняване на смърт на пътя след употреба на наркотици и алкохол и при шофиране без книжка и с превишена скорост.

Предложението за промяна в Наказателния кодекс Гешев е изпратил до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание  Цвета Караянчева и шефовете на парламентарни групи, съобщи говорителят му Сийка Милева.

Затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор за причинена смърт при  шофиране след употреба на наркотични вещества; с над 2 промила алкохол в кръвта, със скорост 50 километра над  разрешената плюс отнемане на автомобила, иска Иван Гешев.

Конфискуване на колата на всеки с наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества, е другото предложение на обвинител номер едно.

Още преди да е ясна съдбата на законодателните предложения, Иван Гешев е разпоредил на наблюдаващите прокурори при умишлени престъпления по транспорта незабавно да се предприемат действия по изземване на транспортните средства и да се налагат веднага запори като бъдещи обезпечения по отнемането.

Работна група в прокуратурата пък ще анализира съдебната практика и при противоречие ще бъде сезиран Върховният касационен съд:

„Прокуратурата на Република България цели да постигне по-високо и по-ефективно разследване по транспортните престъпления, налагането на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта или след употребата на наркотични вещества“, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В пъти нарасналите пътни инциденти след употреба на наркотици и алкохол пред последните години и смъртта на журналиста Милен Цветков са провокирали законодателните предложения на Иван Гешев, обясни Милева:

„През 2015 година броят на образуваните наказателни производства, свързани с управление на МПС след употребата на наркотични вещества, е бил 90. А през 2019 г. техният брой е нараснал на около 3000“, посочи говорителят на главния прокурор.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде брифинг в Съдебната палата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна