Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни и романси на Прокофиев в нов албум на Маргарита Грицкова и Мария Принц

От 8 май на световния музикален пазар е нова продукция на Naxos - песни и романси от Сергей Прокофиев. Изпълненията са на младата певица Маргарита Грицкова, солистка на Виенската държавна опера, и българската пианиска Мария Принц, която от години живее във Виена и си партнира на сцената и в звукозаписното студио със световни звезди като сопрана Красимира Стоянова, баритона Мариас Гьорне, кларинетиста Андрю Маринър, флейтиста Патрик Галоа и редица други.

Сътрудничеството на Маргарита Грицкова и Мария Принц е от няколко години. Имали сме удоволствието да видим двете дами и на българска сцена през 2017 г. Това е вторият им съвместен компактдиск след албума им с вокална музика от Сергей Рахманинов от 2019 г., а вече е готов и третият – с творби от Шостакович, който предстои да излезе през есента.

Настоящата продукция с песни и романси от Прокофиев е особено интересна, защото това е много рядко изпълнявана по света музика. Записите са направени в Баварското радио в Мюнхен.

Мария Принц, благодарение на която имаме възможност да направим тази българска радиопремиера, споделя:
"Аз за себе си установих, че песенното творчество на Прокофиев е невероятно богато, невероятно интересно - нещо като лаборатория за неговите големи симфонични и инструментални произведения." Пианистката добавя, че съвсем съзнателно с дуетната й партньорка са подредили вокалните миниатри по хронология.

Мецосопранът Маргарита Грицкова е възпитаничка на консерваторията в Санкт Петербург, която завършва с отличие през 2010 г., а две години по-късно става солистка на Виенската държавна опера. Както разказа самата тя в интервю за “Алегро виваче” по повод излизането на компактдиска, този репертоар не е изпълняван от нея на сцена, дори в Русия, с изключение на песните по стихове на Анна Ахматова.

За композитора Сергей Прокофиев Грицкова казва:
„Неговият музикален език е много своебразен. Той е по-близък до инструменталната му музика.Това дава особено големи възможности за „оцветяване“ от певеца. В същото време ролята на дуета е по-голяма, отколкото при други композитори. Разбира се, това партньорство е важно в романсите на Чайковски, на Рахманинов и на Римски-Корсаков, но при Прокофиев всичко е така преплетено, че трябва да се подхожда с голямо внимание.

Особено ни харесва това, че музиката е напълно неочаквана. Пълна е с изненади и непредсказуемост. Нищо с нищо не си прилича. Вокалната музика на този композитор е част от целия му живот. В началото тя е по-сложна за възприемане, а към края на дните му става по-песенна. Но всичко е поразително и разнообразно.

Музиката на Прокофиев е като ребус и понякога е трудно да разгадаеш какво е имал предвид. Но е много важно да успееш, да намериш ключа към нея. Например, дори и да не изпълниш достатъчно добре романсите на Чайковски и Рахманинов, това все ще си е прекрасна музика, докато тази на Прокофиев е интересна и въздействаща, но трябва за разбереш значението на това, което се случва в нея.

За мен беше голямо щастие, че за нас с Мария беше толкова интригуващо и важно да намерим нашия ключ към тези произведения. Процесът на подготовка за диска беше чудесно време. За мен като човек беше радост, а като музикант – чест да се докосна до тези малко познати прекрасни произведения“.

Чуйте в звуковия файл какво още казват Мария Принц и Маргарита Грицкова за осъществяването на този нов звукозаписен проект.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна