Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай: Снежанка Христова, учител от 19 СУ "Елин Пелин" - София

19 СУ“ Елин Пелин“, гр. София
Снимка: obrazovatelen-register.bg

Снежанка Христова е учител по икономически дисциплини в 19 СУ“ Елин Пелин“, гр. София. Тя се обърна към предаването "Законът и Темида" за оказване на натиск, принудителен отпуск и връчване на констативен протокол за дисциплинарно уволнение от директора на 19 СУ "Елин Пелин" Клара Арабаджиева. Снежанка Христова преподава предприемачество в горните класове на училището.

Снежанка Христова твърди, че от началото на дистанционното обучение е започнала невероятна атака и тормоз към нея от страна на директора на училището Клара Арабаджиева. Христова иска акаунти за платформата Microsoft teams, която МОН препоръчва и за която прави акаунти на всички учители и ученици, като изпраща 7 поредни писма от 16.03 до 30.03.2020 г. След 2 седмици са ѝ предоставени, а на следващия ден е изпратена в принудителен отпуск на 03.04.2020 г. с основание "намаляване на обема на работа". На 05.04.2020 г. на мястото на Снежанка Христова със Заповед за заместване е сложен друг учител. На 07.04. 2020 г. ѝ е прекъснат достъпът до Електронния дневник Школо, както и до служебната ѝ поща. Така Христова не може да поставя оценки за работата на учениците. На 15.04.2020 г. по Viber на Снежанка Христова е изпратен Констативен протокол и писмено искане за обяснения. На 16.04.2020 г. ѝ е изпратена нова заповед, която отменя принудителната ѝ отпуска до 11.06.2020 г. и я заменя с принудителна отпуска до 11.05.2020 г. На 30.04.2020 г. по Viber ѝ е изпратено уведомление отново от Етичната комисия от неизвестен за мен номер. 

"Полагат се неимоверни усилия да бъда уволнена – твърди Снежанка Христова – Учениците губят от това  всеки ден. Звънят ми разстроени от факта, че са започнали едни проекти с мен, работили са и сега стоп. Казва им се да не ми пращат домашните си. Това е недопустимо да губят ученици заради лични страсти." Директорката не подписва и програмата "Дигитално предприемачество" по Образование за утрешния ден, в която ученици от 5-7 клас щяха да придобият допълнителна дигитална грамотност заедно с предприемачеството. Тази програма беше регистрирана и заради грипната ваканция остана неподписан договорът с директора. Програма, в която МОН предоставя интерактивни дъски и техника. Снежанка Христова получава писма от РУО-гр. София  и МОН. Учителката алармира Синдиката на българските учители, в който членува. До момента няма отговор. Инспекция по труда още не е извършила проверката. От Инспектората по образование препращат писмата си на РУО гр. София. В началото на учебната година на Снежанка Христова са ѝ взети 36 учебни часа от нейния щат и са били дадени на друг учител. Сега за едни и същи часове от бюджета се плаща на два пъти. Веднъж на Христова – като част от заплатата – и веднъж лекторски хонорар на другия учител.

Ето какви са аргументите на директора на 19 СУ "Елин Пелин" Клара Арабаджиева. Защо се стига до това решение и какви са грешките, които е допуснала учителката по предприемачество? 

Направената проверка установява, че Снежанка Христова грубо нарушава задълженията си, регламентирани от Кодекса на труда, Закона за предучилищното и училищното образование, Правилника за дейността на училището и Етичния кодекс на 19-о училище и следва да бъде инициирано дисциплинарно производство.

Чуйте повече в звуковия файл. 

Адвокат Захари Генов, дългогодишен консултант на предаването "Законът и Темида", се запознава със случая и прави своя коментар по случая. Той забелязва, че има много противоречия в обясненията и на директорката Клара Арабаджиева, и на учителката Снежанка Христова. Има голямо разминаване в становищата и на двете, категоричен е експрокурорът Захари Генов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна