Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариха апаратура за родилното отделение във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Родилното отделение във Велико Търново получи днес дарение от апаратура и оборудване. Дарителската кампания е на фондация „Генерал Протогеров“ с благодарност за грижите на медиците към майките и към децата на старата столица.

Акушеро-гинекологичното отделение на Областната болница във Велико Търново е приемникът на доброто, дарено от местната патриотична фондация „Генерал Протогеров“.

Идеята дал полицаят Николай Любомиров, доброволец към фондацията:

„Идеята възникна, след като жена ми постъпи в отделението в нашата болница и роди нашето прекрасно дете Никол. Ние решихме нещо да направим за Велико Търново. Споделих идеята на фондация „Генерал Протогеров“ да се случи това, което се случи – с общи усилия се дариха желаните уреди от нашето родилно отделение“.  

Със съдействието на сдружението „Капачки за бъдеще“ били събрани няколко тона пластмасови капачки, а с получените над 3000 лева е купено нужното оборудване за родилното отделение, което е жизненоважно, посочи началникът на отделението доц. Светлозар Стойков:

„Апаратът за мониториране на детските сърдечни тонове и на маточната активност, така нареченият „кардиотокограф“, е едно съвременно средство за установяване на страданията на плода. Без него ние не можем да установим дали плодът, който все още не е роден и е в майката, страда. Благодарение на такъв апарат ние можем да констатираме и да хванем ранни увреди в общото състояние на плода, да предизвикаме преждевременно раждане и да се роди здрав плод. Освен кардиотокограф те дариха и два перфузора, които са изключително важни за дозиране на препарата, с който стимулираме и индуцираме родилната дейност“.

Доброто винаги го е имало у хората, а сега става по-изявено като желание да се помага, коментира Георги Радев, председател на великотърновската фондация „Генерал Протогеров“, която организира редица благородни инициатива в града като топли обеди за нуждаещи се, дарения за социални и здрави домове, безплатни читални на обществени места:

„Хората изначално са добри и с всяка една кампания го доказват. В живота на някои се случват някакви неща и „палачинката“ се обръща, но хората са добри, откликват безрезервно. Жителите на област Велико Търново винаги са били в центъра на нашите кампании и винаги така ще бъде“.

Пандемията от инфекциозното заболяване не се отрази върху раждаемостта във Велико Търново и региона, коментира доц. Светлозар Стойков и сподели за обидата на сестрите и акушерките от ниските възнаграждения:

„Родиха се точно толкова, колкото се родиха и през миналата година без пандемията от коронавируса – нито повече, нито по-малко. Лекарите в отделението, за което отговарям, не са обидени, защото не са намалили по никакъв начин работата си. Възнаграждението не е по-различно от това през април и март миналата година, но обидени са специалистите по здравни грижи. Те бяха лишени от допълнителното материално стимулиране за последните два месеца. Обидно е специалист по здравни грижи да взема с 50-60 лева над минималната работна заплата, при положение че по никакъв начин не намалява работата“.  

В деня на дарението в родилното отделение на Великотърновската болница проплакаха три бебета.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна