Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкаст дава съвети за кариерно развитие

Снимка: Дара Цветанова

Дара Цветанова е автор на подкаста на „Кариерен ум“. В него могат да се намерят полезни съвети за кариерно развитие, както и срещи с интересни личности, сбъднали мечтата си да работят онова, което обичат.

Цветанова работи в сферата на човешките ресурси. Вдъхновение за първите епизоди получава от свои лични преживявания.

"Самата аз бях доста объркана, когато завърших университета и започнах да си търся работа и нещата, които търсих в интернет не бяха достатъчно релевантни. Всичко звучеше прекалено хубаво, а пък в реалността не се случваше точно така", споделя Дара Цветанова.

В отделните епизоди тя ни среща с интересни хора, намерили своето призвание в определена професия, която разнообразяват с различни хобита.

"Срещнах се с програмист, който използва това, че умее да играе игри, по някакъв начин да прилага тези неща, които е научил чрез игрите и в комуникацията си с колегите. "Запознах" се със зъболекарката ми, която прилага страхотни модерни методи за своите пациенти. Момиче, което има свой собствен моден бранд и развива дизайнерски неща..."

Един от героите в епизодите за кариерно развитие е софтуерният инженер Вероника Андреева. Едно от нейните хобита е да прави картички. "От 6-годишна танцувам балет, впоследствие започнах да танцувам салса. Прекарвам доста голяма част от свободното ми време в залата за танци. От дете играя шах, състезавам се за един мой много любим клуб - "Спартак Плевен -21", разказва за себе си Вероника.

Всеки един от участниците се чувства пълноценен и щастлив на работното си място, защото е открил призванието си, колкото и трудно да е това понякога.

"Може би най-важното нещо е да разбереш кое наистина те пали и кое наистина ти доставя удоволствие, защото парите рано или късно идват, но ако правиш нещо, което не ти харесва, дори да печелиш пари от него, не е стабилно за дългосрочен план", изтъква създателката на подкаста Дара Цветанова.

Цветанова се занимава с подбор на персонал в софтуерна компания. Какви съвети дава на останалите без работа заради разпространението на Covid-19?

"Да се възползват от ситуацията, да четат книги, да гледат онлайн курсове, да слушат подкастове, да тестват разни идеи не само в главата си, но реално, физически. Вече с дигитализацията човек много по-лесно може да опита, да тества разни неща и да види дали това нещо работи или не".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна