Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протестиращи: Да се разследва общинското участие в строежа на Алепу

| обновено на 05.06.20 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Близо 30 жители на община Созопол се събраха на протест пред недовършения строеж в защитената местност Алепу.

Протестиращите изразиха възмущението си от действията на контролните органи, които по думите им представят строежа като подпорна стена на свлачище, а има видими белези за строителството на хотел.

Не одобряваме изливането на бетон в защитена местност на метри от морето, казаха протестиращите:

"Изразявам възмущението, не само моето, но и на тези, които не успяха да дойдат. Ние не сме съгласни по този начин да се отнасяме към природата".

"Това не е стена, свлачището във Варна го решиха с подпорна стена. Защо не си построиха хотели там. И, наистина, това ли е идеята за нашето Черноморие?! Стана повече бетон от хората. Просто да ни се обясни - каква е тази стена? Виждам стаи, дори виждам апартаменти, студиа, виждам място за стълбище, виждам терасите".

Прокуратурата да разследва не издаденото разрешение за строителство, а опорочените процедури по прехвърлянето и закупуването на общинска земя от частни дружества, каза Аспасия Порожанова, бивш представител на общинската администрация:

"Да проверят детайлно процедурата от 2004 г. до днес за прехвърляне на акции, за промяна на общия устройствен план на Созопол. Затова, че е издадено строително разрешение, одобрявайки проекта с параметри, които не отговарят на зона А".

Според Аспасия Порожанова, поредица от опорочени процедури е довела до прехвърлянето на общинска земя в частни дружества.

От ДНСК днес започнаха повторна проверка на обекта
Върховната административна прокуратура разпореди проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол, съобщи за БНР началникът на ДНСК арх. Иван Несторов. Той обясни, че в правомощията на строителния контрол е да установи дали има отклонения от одобрения проект. 

Конструкцията по укрепването е одобрена от Община Созопол, припомни Несторов. От февруари 2019 година има издадена заповед, с която е регламентиран първи и втори етап от реализирането на ваканционния комплекс. Първият етап е реализиран като брегоукрепване и е въведен с държавна приемателна комисия, посочи Иван Несторов. „Вторият етап, тъй като има издадена заповед за спиране на строителството, той още не е разрешен. Не строят нищо. Това, което представлява като стаи - това е конструкцията, която е одобрена от Община Созопол и ние като контрол нямаме отношение по одобрените строителни книжа“, коментира архитект Несторов в предаването "Хоризонт до обед".

В проекта е записано, че това са кухи обеми, които касаят конструкцията и те не засягат бъдещото пристрояване към тази конструкция на нови обеми, които ще бъдат за обществено обслужване, ваканционен комплекс. Ще си останат кухи, защото е записано в проекта, че те са неизползваеми. Има един единствен асансьор, който от морско ниво до уличната регулация ще обслужва именно тези нива, които ще се реализират в бъдеще“, поясни оглавяващият ДНСК.

Височината от улицата до морското ниво е около 15 метра.

За втория етап - на строителството на хотелския комплекс, трябва да се направят геодезични замервания дали се спазва съответният подробен устройствен план за отстоянията от плажа като публична държавна собственост. „Той трябва да е на 6 метра от плажната ивица.“

Върховната административна прокуратура изисква от ДНСК в 7-дневен срок да представи доклад от проверката. „Поради тази причина, когато прецени прокуратурата, тогава вече ще дам и повече разяснения по проверката“, допълни Иван Несторов. 

Преди дни за разследване на издаденото разрешително за строеж призова лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който посочи, че на мястото, където се изгражда бетоновата конструкция, според него свлачище няма и никога не е имало.
Гледните точки по темата чуйте и в звуковите файлове.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от