Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Македонският става официален език на Европейския съюз - това е водещото заглавие на македонското издание бпо повод представянето вчера на предложението на Европейската комисия за преговорна рамка за Северна Македония и Албания. Изданието се позовава на информация на телевизионното предаване "360 степени", според което в рамката македонският е отбелязан като официален език без никакви допълнения и обяснения, а това се считало за официално признаване на езика на ниво Европейски съюз. Македонските издания обширно отразяват реакцията на външния министър Никола Димитров, че представянето на проектопреговорната рамка идва в символичен ден - началото на германското председателство на Европейския съюз.

Приключилото вчера седемдневно допитване на народа за промени в конституцията доминира руските издания. заявява "Росийская газета" отбелязва, че ексклузивната процедура е безпрецедентна не само по продължиелност, но и по откритост. „Известия“ прогнозира, че след вота ще започне политическа реформа - Държавната дума ще получи правото да назначава правителство, ще бъде приет и закон за Държавния съвет, но всичко това няма да доведе до промени в разпределението на политическите сили. „Независимая газета“ очаква протестите в Русия тепърва да започнат.

Новият рекорд заразени от над 52 000 за 24 часа доминира американските издания, а "Ню Йорк таймс" помества и мнение относно промяната в позицията на Доналд Тръмп за носенето на маски - публикацията е озаглавена - „Да откажеш да носиш маска е все едно да караш пиян“. Бурни води за НАТО след сблъсъка на Турция със съюзници от алианса заради Либия, е водещата новина на "Политико". 

За опериращите в Средиземно море съюзнически сили става въпрос не толкова за колективна отбрана, а за колективна глупост, пише още "Политико", а поводът за публикацията са взаимните обвинения между Анкара и Париж, които подкрепят враждуващи страни в конфликта в Либия.

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" се фокусира върху битката за наследник на Ангела Меркел, а водещата статия е озаглавена - „Трябва ли Лашет да се оттегли?“ И тримата кандидати не изглеждат подходящи, пише германското издание - Норберт Рьотген е анти-Лашет, Маркус Зьодер е анти-Мерц, а Армин Лашет е анти-Зьодер, на този фон Йенс Спан - министър на здравеопазването се извисява, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна