Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музикант на годината 2019": Зорница Иларионова с наградата за активна творческа дейност

Зорница Иларионова

Името на младата цигуларка Зорница Иларионова бързо набира популярност и доказателство за това са както многобройните покани за участия като солист на оркестри и камерен изпълнител, така и огромната подкрепа от страна на слушателите на БНР в националната анкета "Музикант на годината 2019" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Именно тази подкрепа определи цигуларката да получи приза в категория "Активна творческа дейност". В добавка Зорница Иларионова е част и от "Ансамбъла на годината" - в дуо с пианистката Мартина Табакова, а така влезе в историята на наградите като първия музикант с две отличия в една година.

Зорница ИларионоваЗорница има късмета да направи първите си стъпки и после да расте в музиката под крилото на своята майка - уважаваната педагожка Благородна Танева. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София тя заминава за Мадрид, където се обучава в елитното Висше училище за музика "Кралица София". От самата кралица българката получава наградата за най-добър ученик в класа на проф. Захар Брон през 2014 г. По-късно завършва и Нов български университет при проф. Марио Хосен, на когото за определен период е и асистент.

Огромна е колекцията й с награди от конкурси у нас и по света. Като носител на Гран при от конкурса "Музиката и земята" цигуларката прави дебюта си в емисията "Франс Мюзик" на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция, е поканена за солист на Филхармонията на Измир. В България е солирала на повечето симфонични и камерни оркестри.

Важна част от активната й концертна дейност през 2019 г. е и участието в благотворителни инициативи, както и представянето на млади български таланти, в чието израстване тя вече отчасти участва и като преподавател.

Наскоро в интернет пространството излезе и видеоклип с нейно изпълнение на "Сантиментален валс" от Чайковски.

В интервю за "Алегро виваче" Зорница Иларионова се върна към срещите си с публиката през 2019 г., разказа за някои от бъдещите си проекти, сред които и дългоочакван нов албум, и се обърна с благодарност към всички, които я подкрепиха в анкетата "Музикант на годината". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени