Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден без найлонови торбички

Готови ли са хората да забравят „пластмасовите“ си навици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданите вече все по-лесно възприемат екологични навици, затова се чувстват подготвени за въвеждането на частичната забрана за пластмасови изделия за еднократна употреба, за които съществуват заместители.

След една година забраната за определени пластмасови изделия за еднократна употреба вече ще е факт. До 3 юли 2021 година всички държави-членки трябва да са преустановили употребата на изделия, за които съществуват заместители. В забранения списък попадат пластмасовите чинии и прибори за еднократна употреба, клечки за уши, сламки и дръжки за балони. Ограниченията са придружени от нови цели за рециклиране и повече отговорност за производителите.

Приемането на ограниченията на ниво ЕС беше продиктувано от тревожната статистика - според ЕК над 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Поради бавното си разграждане огромни количества пластмаса се натрупва в моретата и океаните, където има дори плаващи острови от пластмасови отпадъци. Остатъци са открити в морските обитатели, а оттам и в хранителната верига на човека, обясни Евгения Ташева, експерт от екологичното сдружение „За Земята“:

Пластмаса има в най-отдалечените, най-недостъпните точки на света – Марианската падина, Антарктика, Арктика. Откриват се микропластмасови частици във всичко – дори в бутилирана минерална вода, в бирата, в солата, в меда, в зеленчуците“. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата визия на ЕС за бъдещето на пластмасата беше съобразена и с решението на Китай да наложи строги ограничения на вноса на чуждестранни отпадъци. Така Старият континент, който години наред изпращаше своите отпадъци за оползотворяване в Азия, беше принуден да потърси алтернативно решение - превръщането на отпадъците в икономическа възможност. 

До 2029 година държавите членки трябва да достигнат целта 90% от пластмасовите бутилки да бъдат събираниПо неофициални данни в момента едва 15 процента от този амбалаж се връща при производителя, посочва Ташева и допълва, че най-ефективният начин за промяна е депозитната система за връщане на бутилки, която от година функционира в Германия и Скандинавските страни.

Оказва се, че частичната забрана на пластмасови изделия не само ще намали отпечатъка върху околната среда, но и ще създаде възможности за иновации и за нови бизнес идеи.

Пандемията от коронавируса доведе до рязко увеличаване на пластмасовите отпадъци, отчетоха през последните месеци неправителствени организации и учени в редица страни. Рекордно е количеството на използвани маски и ръкавици, наблюдава се и възраждане на опаковките за еднократна употреба. Но природозащитниците са спокойни, че извънредната ситуация няма да зачеркне постигнатия напредък в ограничаването на пластмасовите отпадъци.

Хората са готови да изоставят старите си навиците, показва мащабно проучване на сдружението „За земята“, проведено в началото на година. Все повече граждани са убедени, че пластмасата за еднократна употреба застрашава здравето им. Не са за подценяване и пораженията върху околната среда.

Всеки може да допринесе със своя личен принос към каузата за опазване на околната среда, като се включи в предизвикателството „Месец юли без пластмаса“. Няколко природозащитни организации застават зад инициативата, а подробности може да откриете в социалните мрежи.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!