Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аудиоклиматът на романа „Климати“

Снимка: Даниела Манолова

Да превърнеш едно толкова емоционално наситено и психологически изпипано повествование в аудио е предизвикателство не само за конструкцията, сложността на драматургичните линии и плътността на характерите, но и напрегнат тест за постигане на онази уникална чувствена, чувствителна и същевременно пластична атмосфера, за която Андре Мороа използва думата климат, и която преминава естествено в странното на пръв поглед множествено число климати.

В усета и въображението на Илия Добрев аудио климатът на „Климати“ се е оформил като прецизно, деликатно, увличащо, хипнотично звуково творение, като течението на река, в която хем можеш да проследиш различни потоци, хем да се насладиш на дълбочината и общата мощна увличаща енергия.

Издаден за първи път през 1928 година, романът „Климати“ донася световна известност на Андре Мороа (1885-1967), един от най-многостранни френски автори, спечелил широко известност и като биограф, историк и прозаик, чийто морализъм в съчетание с изключително точно психологическо наблюдение провокират литературните критици да го сравняват с Толстой.

Ефектно можем да опростим сюжета на „Климати“ в три думи и три цифри: един мъж, две сватби, два провала. Но зад това схематично сензационно натруфено обобщение се вихри история, която неразкрасената истина за човешката природа в съчетание с романтичната представа за любовта превръщат в стремителна вихрушка от щастие и трагедия. 

Още един ключ към аудиотворението „Климати“: 

Афористичната философия на книгата е неподвластна на времето, New York Times

Участват: Нина Стамова, Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева и Илия Добрев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна