Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Георги Киряков:

Протестът не е от младите и за младите, а от всички за всички

Снимка: БГНЕС

"Политическо лице, което днес не излиза на улицата, а на избори ще претендира да изразява нагласи, няма да има легитимност – каза политологът Георги Киряков.

Много са линиите на протестите, има всякакви искания. Нормално е за всеки протест да търси лице, което да обединява нагласите и исканията.

Пръв посегна към търкалящата се по улиците власт президентът Румен Радев. Но има много други хора, които се привиждат от протестиращите като основни лица и представители, говорим и за Христо Иванов, и за всички други политици, които са на улицата и нямат страх от недоволството, защото това е в основата на бъдещите политически или партийни действия с оглед предстоящите избори – да няма страх от гражданите, които изразяват искания.

Недоволството не е съсредоточено само в София. Темата на възникването на протестите засяга не само София, засяга всички.

БТАДори премиерът да успее да стигне до редовни избори, той ще калкулира сериозни загуби, много по-сериозни, отколкото ако сега предизвика предсрочни избори."

Киряков коментира и идеята за свикване на Велико народно събрание:

"Наивно е да смятаме, че подобно решение ще предизвика смяна на системата. Напротив, вероятността да се възпроизведе сегашният модел е голяма, което не значи протестиращите да отстъпват от сегашните си искания за оставка на главния прокурор и правителството.

Няма как да кажем на скептиците, които смятат, че нищо не може да се промени, нещо. Можем да им покажем, че има желание за промяна и непримиримост към действията на властта. 

Достигнат е момент, отвъд който настоящият модел на упражняване на власт не е възможен. Протестите продължават. Те не са от младите и за младите, а от всички за всички."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна