Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският премиер Суга получи първата доза от ваксината на "Пфайзер"

японският премиер Йошихиде Суга получи първа доза от ваксина срещу Covi-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник японският премиер Йошихиде Суга получи първата доза от ваксината срещу Covi-19 на компаниите Pfizer и BioNTech, като част от подготовката преди планираната за април негова среща с президента на САЩ Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

По този начин Суга става първия висши японски държавен представител, който беше публично ваксиниран срещу коронавируса.

Около 80 до 90 висши японски служители ще бъдат ваксинирани, преди да се отправят към САЩ в началото на следващия месец, като Суга ще бъде първия световен държавен лидер, който ще се срещне с Байдън, откакто той управлението на Белия дом.

"Не боли", посочи Суга след поставяне на инжекцията. "Очаква се ваксините да предотвратят инфекции или тежки симптоми и са много важни за мерките срещу инфекциозното заболяване", още той и добави, че се чувства "по-принуден по отношение на необходимостта да се доставят ваксини на повечето японски граждани възможно най-скоро".

Япония започна кампанията си за имунизация срещу Covid-19 миналия месец с внесени дози от ваксината на Pfizer/ BioNTech.

Таро Коно, министър, отговарящ за процеса на ваксинация в Япония, се фокусира върху предоставянето на ваксината на здравни работници и на лица над 65-годишна възраст. Коно каза, че японският император Нарухито, който току що е навършил 61, ще трябва да изчака реда си, докато 87-годишният пенсиониран император би бил в тази първоначална група на хора, подлежащи на ваксинация.

72-годишният премиер Суга пък обеща да има достатъчно дози за 126-милионното население на страната до юни, преди началото на Олимпийските игри в Токио на 23 юли. Доставките постъпват от фабриките на Pfizer в Европа, но се очаква да се ускорят през следващите месеци.

До понеделник Япония беше приложила най-малко една ваксинационната доза на над 290 000 души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна