Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорван втори тур на президентските избори в Бразилия

Луис Инасио Лула да Силва и Жаир Болсонаро.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилия се готви за оспорван втори тур на президентските избори. Според последното допитване бившият държавен глава Лула да Силва води с 53 на 47 процента срещу сегашния държавен глава Жаир Болсонаро, който се бори за преизбиране.

Икономическите трудности бяха акцент в последните публични дебати между крайнодесния действащ президент на Бразилия Жаир Болсонаро и бившия държавен глава - левия Луиз Инасио Лула да Силва, когото бразилците наричат само Лула.

Той се бори отново за поста, който заемаше два мандата до 2010 г. За пореден път обеща да увеличи разходите за бедните. Изтъкна също, че минималната работна заплата сега е с по-ниска стойност, отколкото при идването на власт на Болсонаро.

Той от своя страна побърза да обещае повишаването й още догодина от 229 на 265 долара. Обясни, че досега му е попречил икономическият спад, съпътствал пандемията от Covid-19, и подчерта, че сега икономическата дейност се активизира.

Обвини Лула, че дава лъжливи предизборни обещания на уязвимите групи и в опит да спечели гласовете им се възползва от най-бедните хора.

67-годишният Жаир Болсонаро отново засегна разследванията за корупция, които накърниха авторитета на съперника му и неговата Партия на трудещите се. 

77-годишният бивш стругар и синдикалист Лула нееднократно се опита да представи правителството на Болсонаро като изолирано от света.

Настоя, че ако Бразилия има външна политика, то е благодарение на периода, в който той е управлявал, каза Лула. При вашето управление в какво се превърна Бразилия, попита той.

Наблюдателите изтъкват изключителната поляризация в 214-милионна Бразилия - най-голямата латиноамериканска държава и четвърта демокрация в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна