Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След президентските избори в Бразилия - малка разлика и напрежение

Новоизбраният президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва целува съпругата си след победата си на президентските избори - Сао Паоло, 31 октомври 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Луиз Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите спечели втория тур на президентските избори в Бразилия. Загуби досегашният крайнодесен президент Жаир Болсонаро.
Разликата между двамата опоненти е под два процента, или два милиона и 100 хиляди гласа.

77-годишният Лула да Силва се връща на власт, след като беше президент в периода 2003 - 2010 г., а през 2018 г. влезе в затвора, след като получи присъда от 13 години лишаване от свобода за корупция, като част от мащабна афера окола петролната компания "Петробрас". В края на 2019 г. беше освободен от затвора, а миналата година бразилският Върховен съд отмени всичките му присъди, с което му позволи отново да се кандидатира за изборни длъжности.

След победата си днес той отправи послание за единство и описа като своя "задача номер едно" справянето с глада:

"Най-важната цел е да се гарантира, че всяко дете, всяка жена, всеки подрастващ, всеки мъж може да се позволи закуска, обяд и вечеря всеки ден."

Лула призова за международно сътрудничество в опазването на екваториалната гора в Амазония, както и за осигуряването на по-справедлива международна търговия. По време на кампанията си обещаваше завръщане към водения от държавата икономически растеж и социални политики.

Засега Болсонаро не е коментирал изборните резултати, но през последната година открито говореше за възможността да не ги признае, защото според него бразилската избирателна система е уязвима за измами.

"Франс прес" пише, че в знак на протест срещу победата на Лула шофьори на камиони и други недоволни блокират магистрали в Бразилия, Рио де Жанейро и Сао Пауло. Вчера, по време на изборния ден, привърженици на Болсонаро също блокираха пъища с призиви за военен преврат, за да не спечели Лула. Беше съобщавано и за блокади, маскирани като операции, органазирани включително от началници на пътната полиция, които забавяли значително достъпа до изобрните секции в региони със значителна подкрепа за Лула.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна