Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският президент Жаир Болсонаро се появи за пръв път публично след изборната загуба

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Жаир Болсонаро се появи за пръв път публично, близо 4 седмици след като изборната загуба в края на октомври. Той присъства на церемония по дипломирането на курсанти от военното училище в градчето Резенде, щата Рио де Жанейро, без да произнесе реч. Облечен в тъмен костюм и без демонстрация на емоции, Болсонаро, стоеше по време на церемонията, заобиколен от вицепрезидента Хамилтън Моурао и министъра на отбраната Пауло Серджо Ногейра.

Мястото е на около 1000 километра югоизточно от резиденцията в бразилската столица, която няма информация Болсонаро да е напускал след 30 октомври. След балотажа тогава той направи кратко изявление, в което той каза, че ще спази конституцията. Досега не е признавал открито поражението си, нито е поздравявал новоизбрания президент Лула, който ще положи клетва на 1 януари.

Лидерът на най-голямата икономика в Латинска Америка пропусна срещата на Г-20 в Бали миналата седмица, а през изминалия месец остави своя вицепрезидент Хамилтън Моурао да изпълнява формални задачи като приемането на акредитивни писма на посланици, например.

За да избегне предаването на президентската лента на Лула, както повелява традицията, коментатори в Бразилия считат, че Болсонаро ще пътува в чужбина в деня на церемонията пред президентския дворец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна